Nee, 22q11 is geen typfout. Op 22 november is het echt Wereld 22q11-Dag, een Dag om aandacht te vragen voor het ernstige maar grotendeels onbekende 22q11-deletiesyndroom. 22q11 is een chromosoomafwijking waar ongeveer een op de 3000 mensen last van heeft en wat verschillende problemen kan opleveren. Tijdens de Dag wordt aandacht voor de afwijking gevraagd door Europese gebouwen rood te verlichten.
Dat 22q11-Dag op 22-11 wordt georganiseerd, spreekt natuurlijk voor zich. De Dag is een Europees initiatief dat in 2021 voor het eerst werd gehouden door 14 nationale organisaties die pleiten voor meer aandacht voor de ziekte en die er wetenschappelijk onderzoek naar doen.
Het lastige van 22q11 is dat de symptomen heel erg verschillen per patiënt. Zo kan de een leerproblemen krijgen, maar heeft de ander weer last van hartstoornissen of juist van een verkeerde groei van de neus of mond, wat eten weer moeilijk maakt. Omdat de symptomen zo erg verschillen, is het ook erg lastig om 22q11 op te sporen. Slechts de helft van de patiënten krijgt ooit de diagnose. Mede daardoor willen de organisatoren er meer aandacht voor, zodat het syndroom sneller kan worden ontdekt en problemen in een vroeg stadium kunnen worden verholpen.
De Dag wordt met name gevierd door gebouwen rood te verlichten. Dat gebeurt nog niet overal (in Nederland heeft vooralsnog geen gebouw meegedaan aan de actie), maar door Europa heen waren er de afgelopen jaren steeds meer deelnemers.
Alle informatie over de Dag is onder andere te vinden op de website van 2q11 Europe, een samenwerkingsverband van onderzoeksorganisaties die achter de Dag zitten.
'Bedplassen is niemands schuld' is de slogan van de Internationale Dag van het Bedplassen. Die vindt ieder jaar op 30 mei plaats, en is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het serieuze en vaak ongemakkelijke probleem.
We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat seks hartstikke leuk is, maar er kleven ook risico's aan. Seksuele ziektes zijn een veelvoorkomend probleem, maar lang niet iedereen durft daar even makkelijk over te praten.
Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die nog vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het hondsdolheid-, of rabiësvirus, wordt doorgegeven door het bijten of likken door een dier dat het virus draagt - vaak een hond, een vleermuis of een aap.