23 januari

Internationale Dag van het Handschrift

23 januari - 58 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 30 november 00:00

Internationale Dag van het Handschrift

Categorie:
140-gradhat Onderwijs

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Schrijven is tegenwoordig vooral een kwestie van de juiste toetsen op uw toetsenbord intikken, maar uiteindelijk is en blijft het van groot belang dat we af en toe nog eens een echt stuk tekst neerpennen. Gewoon, met de hand, met een pen op een stuk papier, zoals dat vroeger ook ging. Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift, om stil te staan bij hoe belangrijk het cursief nog dagelijks is.

Tijdens de Internationale Dag van het Handschrift staan we stil bij hoe belangrijk het met de hand schrijven nog steeds is. Want die backspace-toets is wel erg handig, maar daardoor leren we steeds minder goed om van tevoren goed na te denken over wat we schrijven. Ook is leren schrijven belangrijk voor de motoriek en de creatieve ontwikkeling. De Dag van het Handschrift vindt plaats op de geboortedatum van John Hancock, de eerste persoon die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende.

In Nederland begint dit jaar tijdens de eerste Dag van het Handschrift gelijk de nationale Week van het Handschrift. Die is in het leven geroepen door het Platform Handschriftontwikkeling, dat met de Week meer aandacht wil vestigen voor cursief schrijven in het onderwijs. Zo worden er tijdens de Week overal speciale lespakketten uitgedeeld, en kunnen docenten meer leren over hoe zij handschrijven beter kunnen onderwijzen in de klas.

Meer informatie is onder andere te vinden op deze website. Voor informatie over de Nederlandse Week van het Handschrift kunt u terecht op Handschriftontwikkeling.nl.

Verwante Dagen

Dag van de Voorschool
23 januari
Kinderen hebben er soms veel baat bij als zij naar de voorschool kunnen. Dat is een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf waar zij al lerend kunnen spelen.

Internationale Dag van de Leraar
5 oktober
Er zijn ruim 350,000 leraren in het Nederlandse onderwijs, en ondanks de vele schoolvakanties wordt het zware beroep van deze bevolkingsgroep vaak ondergewaardeerd.

Internationale Dag van de Student
17 november
Op 17 november 1939 bestormden de Nazi's de Universiteit van Praag, en vermoordden daar 9 studenten en professoren. Dat was de aanleiding voor national verzet onder studenten tegen de opressie door de Nazi's, en aanleiding voor de International Students' Council in 1941 om 17 november uit te roepen tot Internationale Dag van de Student.

Deze site gebruikt Cookies.