Er is iets poëtisch aan het metrisch stelsel. Vermenigvuldigen gaat met tien, honderd of duizend, een liter water weegt precies een kilo, en past exact in een kubieke meter. Heerlijk als maten zo bij elkaar komen. Het is ook prettig ermee te werken, vindt vrijwel iedereen ter wereld behalve de Amerikanen. Het metrisch stelsel is zo belangrijk voor de wetenschap én voor cohesie en internationale samenwerking dat er een Dag aan is gewijd. Wereld Metrologiedag vindt plaats op 20 mei.
Deze Dag is bedoeld om stil te staan bij hoe belangrijk het metrisch stelsel is, en hoe ermee wordt gewerkt. Dit jaar is extra speciaal. We staan dan stil bij het herdefiniëren van verschillende maten zoals de kilo en de meter. Die zijn nu meer in lijn met natuurkundige principes en zijn dus nóg accurater.
De datum van 20 mei is niet toevallig gekozen. Op die dag werd in 1875 de Meter Conventie ondertekend door 17 landen. Dat was de grondlegging van het metrisch stelsel als basis van wetenschappelijke metingen.
Tijdens de Dag van de Uitvinders herdenken we wereldwijd grote uitvinders die ons leven hebben veranderd, maar moedigen we ook huidige uitvinders aan om vooral door te gaan met innoveren.
Deze Dag bestaat al sinds 1996. Toen richtte de International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS) een Dag op voor hun eigen beroepsgroep.
Misschien is het wel een beetje raar om een hele Dag te organiseren rondom een cijfer (en ook nog eens een laag cijfer...), maar op 14 maart gebeurt het toch: Het is dan Internationale Pi-Dag!