Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken. Tijdens Wereld Delierdag wordt aandacht gevraagd voor de oorzaak van deze aandoening, wat weer moet leiden tot meer begrip.
Er is namelijk nog veel onbekend bij het grote publiek over delieren. Het kan namelijk voor komen bij mensen die ziek zijn, maar het is niet persé een aanwijzing van een ernstige ziekte. Er zijn veel verschillende oorzaken en daardoor is het lastig er één behandeling voor te vinden. Ook maakt dat het lastig een delier te herkennen. Tijdens de Dag houden verschillende patiënten- en belangenverenigingen voorlichtingen over het fenomeen, en wordt er gekeken naar de staat van onderzoek.
DE Dag wordt wereldwijd gevierd en is in het leven geroepen door de International Federation of Delirium Societies. Alle informatie is dan ook te vinden op hun website.
Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Per jaar worden zo'n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo'n 1 tot 3 miljoen mensen aan, grotendeels jonge kinderen.
Ieder jaar op 30 maart wordt er aandacht geschonken aan bipolaire stoornissen. 30 maart is de verjaardag van Vincent van Gogh die aan de stoornis leed.
1 oktober is het de Dag van de Echoscopie. Die is in het leven geroepen door de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland (BEN). Die wil het beroep, en dan specifiek de echoscopie in de verloskunde en de gyneacologie, eens de erkenning geven die het verdient.