Jom Kipoer is een Joodse feestdag die doorgaans ergens in het najaar wordt gevierd. Het is de belangrijkste feestdag binnen dit geloof. Jom Kipoer, een vertaling het Hebreeuwse Yom HaKippurim, is een dag waarop Joden aan boetedoening doen en vergiffenis vragen voor hun zonden. Ook in Nederland wordt het feest door de Joodse gemeenschap uitbundig gevierd.
Jom Kippoer vindt plaats op de tiende dag van Tisjri, de eerste maand van het joodse jaar. Omdat de joodse kalender een maancyclus volgt, vindt Tisjri ieder jaar op een andere datum plaats, doorgaans in september of oktober. Dat betekent dat Jom Kipoer dit jaar op 25 september plaatsvindt.
Tijdens de feestdag vasten joden die dit feest vieren van zonsondergang tot zonsondergang. Ze volgen dan ook andere regels die normaal tijdens de sjabbat gelden, zoals het niet reizen, niet dragen van make-up en het dragen van witte kleding. Uiteraard vinden er vieringen plaatsen in synagoges.
Veel meer informatie over dit feest kunt u vinden op Wikipedia.
Hervormingsdag of Reformatiedag is een herdenkingsdag op $datum in de protestantse kerk. Deze Dag staat in het teken van Maarten Luther, die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen situaties in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd.
Opvallend voor de Wereld Gebedsdag, is dat dit een Dag is die voornamelijk bedoeld is voor vrouwen. Volgens de officiële website is het doel van de Dag om "Samen te vieren en te delen", door wereldwijd "vrouwen te verenigen in een keten van gebed".