Weet u nog? Vroeger? Toen schreven we nog. Met de hand. En daar legden we herinneringen mee vast. In "boeken". Moeten we überhaupt nog boeken halen? Of zijn het slechts overbodig gestorven bomen die te veel semi-interessante plaats innemen in de schaarste van uw kast?
UNESCO vindt dat de belangrijkste bron van erfgoed in de 21e eeuw bestaat uit audiovisueel materiaal: Foto's, video's, PDF'jes en MP3's. Allemaal digitaal, op uw harde schijf of in Googles databases, ze lijken zo vereeuwigd te zijn. Maar gevaar heerst, want UNESCO denkt dat deze vorm van data slechts een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar door slecht beheer, verwaarlozing of gebrek aan middelen en mankracht. En dat moet voorkomen worden als we ons culturele audiovisuele erfgoed willen behouden, aldus de technologische tak van de VN.
Dat kunnen we voorkomen met een Dag. De Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed is in 2005 opgericht door de VN om deze digitale herinneringen te behouden voor het nageslacht. Op deze Dag vinden wereldwijd congressen en fora plaats die discussiëren over het onderwerp, overheden en bedrijven gaan in beraad met elkaar en er zijn promotiecampagnes te vinden.
Wat is een wereld zonder kunst? Een dode, dorre bende zonder kleur en plezier. Kunst is belangrijk voor de mensheid, omdat het ons maakt wie we zijn. Dat kunnen we uiteraard uitbundig vieren, en dat doen we specifiek op $datum.
Het griezelfeest Halloween betekent letterlijk de avond voor Allerheiligen (1 november). Halloween wordt dan ook jaarlijks op 31 oktober gevierd. De Dag is met name populair in de Verenigde Staten en ook wel in Engeland, maar langzaamaan verspreidt het feest, en dan vooral het culturele aspect ervan, zich over de wereld.
Drenthe heeft ons land maar weinig te bieden, maar de provincie heeft één ding waar het zich echt mee onderscheid van de rest van Nederland: Hunebedden!