Soms heb je van die Dagen dat je denkt: hoe kunnen we die ooit gemist hebben? De Internationale Dag van de Thee is er zo eentje. Deze hebben we namelijk pas in 2024 ontdekt, maar blijkt al in 2005 uit te zijn geroepen! Omdat we dus al 18 jaar Thee-kransjes achter lopen lijkt het ons goed om vandaag de koffie eens over te slaan en Thee te gaan drinken.
De Internationale Dag van de Thee staat stil bij de “December 2005 Declaration on the Rights of Tea Workers and Small Growers”. De Dag gaat dus niet alleen om het vieren van Thee, maar juist ook om aandacht te vragen voor regeringen van de thee producerende landen en multilaterale instanties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Maar ook om stappen te ondernemen om een kolossale humanitaire crisis onder de van de thee-industrie afhankelijken te voorkomen. Dus wanneer je thee drinkt, drink dan Fairtrade thee want dan weet je zeker dat als je aan je kopje thee slurpt daar niemand onder heeft geleden.
De thee-industrie voorziet miljoenen mensen over de hele wereld 's ochtends van kopjes thee. Een van de grootste theeproducenten, India, erkent het belang van thee in zijn gemeenschappen en als handelsartikel. Veel van de arbeidsomstandigheden voor mensen in de thee-industrie moeten echter nog veel worden verbeterd. Internationale Theedag draait helemaal om de theearbeiders en om burgerrechten in actie te brengen.
Houd je van een lekker kopje thee? Hoewel internationale theedag zeker een eerbetoon kan zijn aan thee, moeten we hulde brengen aan degenen die in de thee-industrie werken. De beste manier om dit te doen, is door hen bewust te maken van hun arbeidsomstandigheden, zodat deze kunnen worden verbeterd.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Thee!
Koffie, het zwarte goud. We kunnen niet meer zonder. Er gaat geen dag voorbij op onze redactie of we tikken weer wat liters pleur achterover. De energie van de caffeine, de rijke geur van grove maling, de bittere smaak van een dampende mok ochtendritueel, dat is wat ons op de been houdt op een gemiddelde dag.
Als je een zware, stressvolle baan hebt, zoals wij hier op de redactie, heb je soms een goede borrel nodig. Na een tijdje voldoet een biertje of twee niet meer, en grijp je dan naar de fles.
Wij mogen na een lange werkdag op de redactie graag een pilsje opentrekken. Maar geef ons alsjeblieft niet dat smerige piswater Heineken of dat onverrijkte Amstel-uranium, want aan dat slootwater hebben we een broertje dood.