Bakken. Braden. Koken. Roeren. Er een omelet, wentelteefjes of pannenkoeken van maken. In de salade verwerken. Tot een cocktail uitroepen. Op toastjes smeren. Vullen met kaviaar. Eierkoeken. Op een broodje gezond. Prefereerbaar eten met bacon, maar u kunt er ook tomaat of paprika ingooien als u een vegetariër bent. Peper, zout, paprikapoeder en Italiaanse kruiden erbij gooien. Of uitjes. Ja, er is veel mogelijk met ei.
Lekker Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens bijzonder voedzaam en gezond. En u mag er best veel van hebben. Om die redenen is de tweede vrijdag van oktober uitgeroepen tot Wereld Eierdag, of Internationale Dag van het Ei. Eieren zijn immers al sinds jaar en dag een bron van voeding voor velen. Ze zijn goedkoop en, mits u de juiste hoeveelheid kippen kunt houden, vrijwel oneindig in voorraad. Dat, samen met hun hoge vitamine en proteïnegehalte, maakt eieren tot een bijzonder voedsel. Dat geëerd moet worden.
Internationaal Eiercomité Iedere tweede vrijdag van oktober leeft de International Egg Commission (je kunt maar ergens lid van zijn...) dus weer helemaal op over de wonderen van het ovaalgeschapen net-niet-kuiken. Tijdens de Dag wordt er in bijvoorbeeld supermarkten aandacht besteed aan eieren, maar over de hele wereld worden er ook eierfestivals gehouden of van die malle eierlopen.
Recepten De beste manier om aan deze Dag mee te doen is om de avond van tevoren gewoon niet te eten, en dan als ontbijt, lunch, avondeten en natuurlijk tussendoor u alleen maar vol te stouwen met dozijnen eieren. Hier en hier kunt u ideeën opdoen over wat u allemaal met eieren kunt, maar de echte die-hards kopen daar natuurlijk een kookboek voor. Smakelijk!
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Ei!
Zonder chocolade hadden wij het al lang opgegeven. IJs, Mars-repen, vla, of gewoon repen, chocolade is één van 's werelds meest geliefde voedselproducten, en dat mag best een eerbetoon krijgen.
Wij mogen na een lange werkdag op de redactie graag een pilsje opentrekken. Maar geef ons alsjeblieft niet dat smerige piswater Heineken of dat onverrijkte Amstel-uranium, want aan dat slootwater hebben we een broertje dood.
Nutella is het voedsel van de Goden, het enige broodbeleg dat onze verwende smaakpapillen nog maar een beetje kunnen waarderen, en voor sommige mensen de eerste keus op de vraag "als je één ding mocht eten voor de rest van je leven, wat zou het dan zijn?