Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte. De eerste man op de maan werd een feit, de eerste gezamenlijke Russisch-Amerikaanse ruimtemissie ook. De eerste vrouwen, honden, en Afro-Amerikanen werden naar de uiterste randen van de dampkring gestuurd, er werd een ruimtestation in elkaar gedraaid, en later nog één. Met de Space Shuttles werd het ook nog mogelijk om makkelijk terug te keren naar de aarde. Het ging ook wel eens minder goed - twee Space Shuttles kwamen niet meer terug - maar we hebben in de Koude Oorlog toch mooie mijlpalen behaald.
Noodzaak Helaas werd het daarna allemaal rap minder. Nadat we een kleine 12 mensen op het barre maanlandschap hebben neergezet, kwamen we erachter dat er uiteindelijk toch niet zo heel veel te doen is. Dus hebben we eigenlijk al jaren niks revolutionairs gedaan in de ruimte. Ja, we hebben er wel een Hollander naar toe gestuurd, maar telt dat echt? Helaas zien veel overheden (uiteindelijke toch het leeuwendeel van de geldschieters) geen directe noodzaak om de dampkring te verlaten, dus geven we steeds minder geld uit aan ruimteonderzoek. Er zijn dan wel een handjevol private durfals, maar over het algemeen komt ruimteverkenning toch een heel eind stil te liggen. Dat is jammer, vinden sommigen. Ruimtevaart kan namelijk erg nuttig zijn voor de maatschappij, de wetenschap of de economie.
Daarom hebben de Verenigde Naties 12 april uitgeroepen tot de Internationale Dag van de (Burger)ruimtevaart. Op deze Dag bedenken we wat we allemaal kunnen en willen met het ontdekken van de ruimte, en staan we stil bij het belang daarvan voor de maatschappij. In Nederland zijn vooralsnog even geen activiteiten te vinden, ondanks onze ooit ambitieuze plannen om een ruimtebasis in Flevoland neer te knallen. Kijk op deze website voor meer informatie.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Ruimtevaart!
Statistieken, dat klinkt als iets heel ingewikkelds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Wees gerust, op Wereld StatistiekDag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisaties wordt gedaan.
TV is een van de invloedrijkste media die er wereldwijd bestaan. Daarom hebben de Verenigde Naties in 1996 21 november uitgeroepen tot Wereld Televisiedag, een Dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de invloed die televisie heeft op mensen.
Terwijl we het altijd maar hebben over dat internet, sociale media, Web3 met blockchains en NFT's, vergeten we dat er daardoor ook vormen van massamedia uitsterven.