Statistieken, dat klinkt als iets heel ingewikkelds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Wees gerust, op Wereld StatistiekDag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisaties wordt gedaan.
Statistieken zijn namelijk nodig om informatie over bijvoorbeeld de financiele of maatschappelijke status van een land of regio te berekenen. Zo is bijvoorbeeld snel te zien of het gemiddeld bruto jaarinkomen hoog of te laag is, of dat er een bijzonder hoog babysterftecijfer ligt in een bepaalde regio. Met die informatie kunnen regeringen (en de Verenigde Naties) weer hele plannen bouwen om die cijfers op te krikken of juist terug te draaien. Belangrijk werk dus.
In 2010 is om die reden de Internationale Dag Van De Statistiek (ook wel Wereld StatistiekDag) opgericht door de Statistiekafdeling van de Verenigde Naties (de United Nations Statistics Devision). Op 20 oktober vieren we vanaf nu ieder jaar deze Dag, waaraan meer dan 130 landen meedoen. Op de Dag laten statistiekbureaus (zoals in Nederland het CBS) zien wat ze nu eigenlijk doen. Dat gebeurt vaak met niet zo heel spannende rapporten, en de Dag Van De Statistiek probeert hier dan nog iets spannends van te maken.
De website van Wereld StatistiekDag is hier te vinden. Daar staat echter nergens waarom de Dag nu precies wordt gevierd. Dat specifieke detail vindt u op deze VN-website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Statistiek!
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
Ieder jaar op 12 februari vieren we Wereld Darwindag, een Dag die volledig in het teken staat van wetenschapper Charles Darwin. Die naam kent u ongetwijfeld van de evolutietheorie, de leer over hoe levensvormen ontwikkelen.
TV is een van de invloedrijkste media die er wereldwijd bestaan. Daarom hebben de Verenigde Naties in 1996 21 november uitgeroepen tot Wereld Televisiedag, een Dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de invloed die televisie heeft op mensen.