21 februari

Internationale Dag van de Moedertaal

21 februari - 103 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 februari 13:06

Internationale Dag van de Moedertaal

Categorie:
08-chat Talen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De Internationale Dag van de Moedertaal heeft een beetje een tegengestelde gedachte: al draait de Dag specifiek om moedertalen, het is juist de linguale diversiteit die er wereldwijd heerst die gepromoot wordt tijdens deze Dag, die door UNESCO in het leven is geroepen. Ook staat men stil bij het belang van multilinguale educatie. De Dag is in 2000 opgericht en wordt sindsdien op 21 februari gevierd.

Symboliek
Waarom op die datum? Omdat op die datum in 1952 twee studenten uit Bangladesh doodgeschoten tijdens een betoging om het Bangla, hun moedertaal, officieel erkend te krijgen. De datum is symbolisch aangenomen als Internationale Dag van de Moedertaal, die in het jaar 2000 door de Verenigde Naties tijdens een conventie is aangenomen. Sindsdien wordt de Dag jaarlijks gevierd onder de vlag van UNESCO.

Op op Wikipedia is uiteraard meer te vinden, evenals deze deze VN-website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Moedertaal!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Gebarentaal
23 september
Volgens de Wereldbond voor Doven zijn er zo'n 72 miljoen doven op deze aardbol. Nog een feitje: er bestaan meer dan 300 gebarentalen. Dat maakt onderling communiceren helemaal lastig, maar gelukkig is er ook een internationale versie die doven gebruiken als ze bijvoorbeeld op reis zijn.

Internationale Dag van de Franse Taal
9 november
Le 14 novembre, nous célébrons la Journée langue française. Rappelez-vous que ce ne sont pas les mêmes que la Journée internationale de la Francophonie, qui aura lieu dans 20 Mars.

Internationale Dag van de Chinese Taal
20 april
Chinees is niet alleen de moedertaal van bijna een miljard mensen, het tekenschrift gaat duizenden jaren terug en omvat een cultuur van onschatbare waarde.

21
februari

21 feb

Deze site gebruikt Cookies.