21 februari

Internationale Dag van de Moedertaal

21 februari - 4 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 22 november 11:31

Internationale Dag van de Moedertaal

Categorie:
08-chat Talen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De Internationale Dag van de Moedertaal heeft een beetje een tegengestelde gedachte: Al heeft de Dag de titel 'Moedertaal', het is juist de linguale diversiteit die er wereldwijd heerst die gepromoot wordt tijdens deze Dag, die door UNESCO in het leven is geroepen. Ook staat men stil bij het belang van multilinguale educatie. De Dag is in 2000 opgericht en wordt sindsdien op 21 februari gevierd.

Symboliek
Waarom op die datum? Omdat op die datum in 1952 twee studenten uit Bangladesh doodgeschoten tijdens een betoging om het Bangla, hun moedertaal, officieel erkend te krijgen. De datum is symbolisch aangenomen als Internationale Dag van de Moedertaal, die in het jaar 2000 door de Verenigde Naties tijdens een conventie is aangenomen. Sindsdien wordt de Dag jaarlijks gevierd onder de vlag van UNESCO.

Het thema van deze Dag is 'Books for Mother Tongue Education'. Daarmee wordt gepromoot dat er op bijvoorbeeld scholen meer boeken nodig zijn in de originele taal van een land. Op die manier kan meer over de moedertaal worden onderwezen.

Op op Wikipedia is uiteraard meer te vinden, evenals deze deze VN-website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Moedertaal!
Verwante Dagen

Dag van de Aanvoegende Wijs
1 september
Het moge duidelijk zijn, $datum is de Dag van de Aanvoegende Wijs. Opdat u het kunne leren: deze Dag is opgericht door het Genootschap Onze Taal, de literaire wijzen die den Nederlandsche taal het meest machtig zijn.

Internationale Dag van de Gebarentaal
23 september
Volgens de "Wereldbond voor Doven" zijn er zo'n 72 miljoen doven op deze aardbol. Nog een feitje: er bestaan meer dan 300 gebarentalen. Maar er is ook een internationale versie, die mensen gebruiken als ze bijvoorbeeld op reis zijn.

Dag van de Franse Taal
12 november
Le 14 novembre, nous célébrons la Journée langue française. Rappelez-vous que ce ne sont pas les mêmes que la Journée internationale de la Francophonie, qui aura lieu dans 20 Mars.

21
februari

21 feb

Komende Dagen
Wereld RSI-Dag
Wereld RSI-Dag
29 februari
Deze site gebruikt Cookies.