16 september

Internationale Dag van de Identificatie

16 september - over 53 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Identificatie

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

"Ik denk, dus ik ben" is een belangrijk filosofisch concept, maar zie daar maar eens mee door de douane te komen. Identiteit bestaat anno nu uit meer dan alleen iemands hoop en dromen, maar ook uit een fysiek papiertje, een paspoort of een andere, vaak digitale vorm van bewijs dat je bent wie je bent. Omdat 'ID' zo fundamenteel is, wordt 16 september de Internationale Dag Van de Identiteit gevierd.

Op Wereld Identiteitsdag wordt aandacht gevraagd voor 'het fundamentele recht op bewijs wie je bent'. Zeker met de toenemende migratievraagstukken is het voor iedereen van levensbelang zo'n identiteit te kunnen bewijzen, en waar dat voor ons Nederlanders hooguit betekent dat we een nummertje bij het gemeenteloket moeten trekken is het voor veel wereldburgers een stuk moeilijker zo'n bewijs te krijgen. Wereldwijd hebben een miljard mensen geen toegang tot identiteitsbewijzen, waarvan de helft in Afrika woont.

Deze Dag is dan ook bedoeld om niet alleen stil te staan bij het vraagstuk, maar ook om landen aan te sporen identiteit toegankelijk te maken voor burgers. Ook wordt aandacht gevraagd voor bescherming tegen identiteitsfraude.

De Dag vindt plaats op 16 september, en niet helemaal toevallig. De Verenigde Naties hebben de 17 duurzaamheids en ontwikkelingsdoelen opgesteld. Doel 16.9 (16-9, of 16 september) is het doel om vóór 2030 iedereen op aarde van een ID-bewijs te voorzien.

Alle informatie over deze Dag is te vinden op ID-Day.org.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Identificatie!
Verwante Dagen

Internationale Dag tegen Kinderarbeid
12 juni
Nee, we hebben het hier niet over "even de vaatwasser uitruimen", of "maak je kamer schoon!". En ook niet over die krantenwijk die je op zaterdag loopt.

Dag van de Filosofie (België)
27 april
Laat het maar aan de zuiderburen om eens een flink potje na te denken over de Dingen Des Levens. Op de Dag van de Filosofie wordt er door het hele land specifiek stilgestaan bij het onderwerp 'chaos', wat draait om de vraag hoe we met het gebrek aan orde om moeten gaan.

Internationale Dag van de Rechten van de Mens
10 december
De Verenigde Naties zijn opgericht met hun doel om mensenrechten wereldwijd te promoten of humanitaire omstandigheden wereldwijd te verbeteren. En daar hoort uiteraard een Dag bij!

16
september

16 sep

Deze site gebruikt Cookies.