9 november

Internationale Dag tegen Facisme en Antisemitisme

9 november - over 39 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag tegen Facisme en Antisemitisme

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Als u dacht dat het facisme na de Tweede Wereldoorlog definitief was verslagen, hebben we slecht nieuws voor u. Ook het antisemitisme is beslist niet iets dat we kunnen bagatelliseren als 'ach, dat waren die gekke Duitsers maar'. Sterker nog, ons parlement bevat ook dit jaar nog steeds een aantal uitgesproken facisten, racisten en Joden-haters. Oplettendheid tegen deze vorm van democratie- en vrijheidsondermijnende bruinhemden blijft geboden, en daar staat we op 9 november even bij stil. Het is dan de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme.

De Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De datum is niet geheel toevallig gekozen; in 1938 vond toen de Kristallnacht plaats, de dag waarop de nazi's hun hetze tegen de Joden begonnen door overal synagoges in brand te steken en winkels te vernielen.

Wereldwijd worden er allerlei reclamecampagnes gestart tegen deze vorm van discriminatie. Informatie kunt u vinden op dayagainstfacism.eu, of op deze website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag tegen Facisme en Antisemitisme!
Verwante Dagen

Vaderdag
18 juni
Vaderdag behoeft, net als Moederdag, eigenlijk geen uitleg. Het is een Dag om onze vaders te bedanken voor de mannen die ze van ons maakten door vroeger met ons te gaan voetballen en die ons leerden hoe we boomhutten moesten bouwen (of dat voor ons deden).

Internationale Dag tegen Internetcensuur
12 maart
Internetactivisiten roepen het al jaren: Het internet is lang niet meer zo vrij als het zou moeten zijn. Sommige landen nemen de macht over hun eigen internet, anderen maken het lastig om kritische websites te bezoeken.

Niet-winkeldag
25 november
De laatste zaterdag in november is Koop Niets Dag, ofwel Niet-winkeldag. Deze Dag is in Nederland niet echt bekend, maar over komen vliegen uit andere landen.

9
november

9 nov

Deze site gebruikt Cookies.