Ieder jaar op 26 september vindt de Internationale Dag van de Anticonceptie plaats. Het doel van die Dag is volgens de organisator dat 'iedere zwangerschap gewenst moet zijn'. Misschien is dat voorlopig nog wensdenken, maar er zijn zoveel vormen van anticonceptie beschikbaar dat dat doel met voldoende beschikbaarheid en educatie wat dichterbij komt.
Op de Dag van de Anticonceptie worden voornamelijk voorlichtingscampagnes georganiseerd over de meerwaarde van condooms, de pil of het spiraaltje, maar ook minder bekende middelen zoals het vrouwencondoom, pessaria, spermacides of implantaten. De nadruk ligt op educatie, maar ook op beschikbaarheid. Dat is voornamelijk in armere landen een probleem. Daarvoor worden dan weer voorlichtingscampagnes opgezet die zich richten op overheden, zowel landelijke als internationale.
De Dag van de Anticonceptie wordt wereldwijd gevierd door gezondheidsorganisaties. Ook de Wereld Gezondheidsorganiatie valt daaronder. Die wijst op deze Dag naar de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, waarin goede beschikbaarheid van anticonceptie er een van is.
Meer informatie over deze Dag is dan ook te vinden op de WHO-website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Anticonceptie!
"Een SOA is overal verkrijgbaar. Een condoom ook." Zo luidde een bekende reclameslogan tegen verspreiding van geslachtsziekten een aantal jaren geleden.
De Internationale Dag van de Beroerte is natuurlijk bedoeld om meer aandacht te vragen voor de gevaren van beroertes. Die komen namelijk veel te vaak voor en kunnen grote schade of zelfs de dood veroorzaken.
Mantelzorgers zijn net als echte verplegers. Maar dan niet betaald. Ja, geloof het of niet, er bestaan heus mensen die vrijwillig de zieken, zwakken en minderbedeelden in onze samenleving helpen, omdat het kan.