Epilepsie is een hersenaandoening die kan leiden tot aanvallen die een grote impact kunnen hebben op het leven van een patiënt en diens naasten. Twee belangenorganisaties, het International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy, hebben Wereld Epilepsiedag opgericht om aandacht te vragen voor de aandoening en de gevolgen daarvan. Het doel van de Dag is om meer bekendheid rondom epilepsie te krijgen.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te vragen voor de vooroordelen over, en de stigma's rondom epilepsie. Er worden op deze Dag informatiepakketten gemaakt die worden verspreid onder artsen en andere zorgaanbieders, en er zijn socialemediacampagnes om aandacht voor de ziekte te vragen.
De Dag vindt iedere tweede maandag van februari plaats. Meer informatie over de Dag, dit jaar op 10 februari, is te vinden op www.internationalepilepsyday.org.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Epilepsie!
Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken.
Op Wereld Gezondheidsdag ligt de focus op gezondheidsproblemen die grote delen van de bevolking raken. Zo worden we om de haverklap aangevallen door dingen als de Mexicaanse/varkens-/vogelgriep, recentelijk ook ebola, en laten we natuurlijk ziektes als aids en kanker niet vergeten.
Deze Dag, die door de VN is georganiseerd, vindt ieder jaar op 6 februari plaats, en is in 2003 door the Inter-African Committee on Traditional Practices Affecting the Health of Women and Children (IAC), een Afrikaanse organisatie die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika.