28 april

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

28 april - 88 dagen geleden elk jaar op de laatste zondag van april
In 2025 op 27 april
Aangepast op 17 december 17:49

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Geen zorg als u niet direct weet wat een megaliet precies is. We hebben er in Nederland namelijk al een bekende benaming voor: het hunebed. Op de laatste zondag in april, dit jaar op 28 april, vindt in heel Europa, maar juist natuurlijk in Drenthe, de Dag van de Megalitische Cultuur plaats. Deze graven zijn namelijk niet alleen een zootje grote stenen op elkaar gestapeld, maar er zit een hele cultuur achter die door het hele continent voorkomt.

Tijdens de Europese Dag van de Megalitische Cultuur staat het grafritueel achter het hunebed centraal. Een megaliet is een graf dat bestaat uit bovengronds geplaatste, enorme stenen, waar vaak ook wat kleinere stenen omheen of bovenop zijn geplaatst. Die vorm van begraven kwam in heel Europa voor; er zijn er minstens 35.000, verspreid van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië.

Op de Dag kunt u in heel Europa terecht voor rondleidingen en presentaties rondom bekende hunebedden en andere grafmonumenten. U kunt er meer leren over de geschiedenis, de betekenis en de culturele impact ervan. In Nederland vinden er activiteiten plaats rondom Hunebed D27, het grootste hunebed in Nederland. Verwar de Dag overigens niet met 20 augustus; dan vindt in Drenthe al een eigen Dag van het Hunebed plaats.

Meer weten over deze Dag of waar u terecht kunt? Kijk dan eens op deze website.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Megalithische Cultuur!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed
27 oktober
Weet u nog? Vroeger? Toen schreven we nog. Met de hand. En daar legden we herinneringen mee vast. In "boeken". Moeten we überhaupt nog boeken halen? Of zijn het slechts overbodig gestorven bomen die te veel semi-interessante plaats innemen in de schaarste van uw kast?

Internationale Dag van het Kinderboek
2 april
In 1805 werd een groot kinderboekenschrijver geboren: Hans Christiaan Andersen. Deze Deense verhalenverteller kent u wel van de sprookjes van vroeger: De Prinses op de Erwt, de Kleine Zeemeermin of het Meisje met de Zwavelstokjes.

Dag van de Zachte G
7 juli
De redactie van Fijne Dag Van bestaat uit een mix van Limburgers en Brabanders. We hebben onderling veel verschillen - vlaai of Bossche Bollen tijdens de lunch, boergondisch carnaval of een ordinair zuipfestijn, Bavaria of Gulpener.

28
april

28 apr

Eerdere edities:
In 2023: 30 april
Deze site gebruikt Cookies.