5 oktober

Wereld Stomadag

5 oktober - over 139 dagen elke 1e zaterdag van oktober
In 2025 op 4 oktober
Aangepast op 12 oktober 20:20

Wereld Stomadag

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Het is makkelijk grappen te maken over stoma's, maar in werkelijkheid is leven met een stoma een lastige opgave. En helaas wordt er nog steeds met veel onbegrip op gereageerd. Op 5 oktober is het Wereld Stomadag, bedoeld om het stigma rondom de behandeling weg te nemen en om patiënten die ermee te maken hebben een hart onder de riem te steken. De Dag moet bewustwording creëren over de belangrijke behandeling die vele patiënten van darmkanker, leverziektes en de ziekte van Crohn kan helpen.. Het is daarom belangrijk dat er meer aandacht komt voor stoma's en het leven dat deze mensen ermee leiden.

UOA
Wereld Stomadag werd in 2012 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien wordt die iedere eerste zaterdag van oktober gehouden. De Dag is in het leven geroepen door de United Ostomy Associations, uit de VS. Daar hebben, volgens de organisatie, maar liefst een miljoen mensen een stoma, en worden er 130.000 stoma-operaties per jaar uitgevoerd. Over de stoma kunt u bij de Ostomy Org. meer info vinden. Specifiek in deze sectie vindt u meer.

Wens iemand een Fijne Wereld Stomadag!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Hart
29 september
Het hart is een erg belangrijk orgaan. Dat hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. Helaas zijn hart- en vaatziekten ook de nummer een doodsoorzaak in de wereld, met maar liefst 17,2 miljoen slachtoffers per jaar.

Wereld MS-Dag
30 mei
We hebben inmiddels MSA-dag (hersenziekte), ALS-dag (spierziekte), COPD-dag (longziekte) en een heuse Sclerodermie-dag (huidziekte). En dan is er nog MS-dag.

Internationale Dag van de Handhygiëne
5 mei
Na het poepen en plassen, altijd handen wassen!" luidt het eeuwenoude credo waarmee moeders ons vroeger al behoedde voor enge ziektes die voort konden komen uit slechte handhygiëne.

5
oktober

5 okt

Eerdere edities:
In 2023: 7 oktober
In 2022: 1 oktober
In 2019: 5 oktober
Komende Dagen
Deze site gebruikt Cookies.