Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land. Buitenlanders vinden het groene goedje misschien saai, raar en vies, maar die snappen niet hoe heerlijk boerenkool met een Oud-Hollandsche Hema-rookworst, spekjes en mosterd kan zijn. Daarom is het op 24 oktober Nationale Boerenkooldag, bedoeld het gerecht op de kaart te zetten.
Nationale Boerenkooldag vond voor het eerst plaats in 2016, en hoewel we niet 100% zeker weten of de Dag ook nu nog wordt georganiseerd zien we genoeg reden om zelf een pot dampende kool te eten en naar de grootgrutter te rennen voor een worst. Volgens de organisatie kunt u ook uw 'boerenkooltrui' aan doen; geen idee wat dat is, maar we vermoeden dat hier een woordspeling op 'coltrui' is blijven liggen.
Tijdens de Dag wordt deelnemers ook gevraagd een foto van hun eten te delen op Facebook of Instagram met de hashtag #boerenkool. Ook kunt u op deze Dag recepten vinden om uw boerenkool nog lekkerder te maken.
Tegelijkertijd als de VN de Dag van de Duurzame Gastronomie organiseert is het werelddag van de Sushi. Uitgeroepen door ene DeMay via facebook en misschien nog wel meer in het nieuws dan Gastronomiedag.
Je kunt jezelf wel 'de beste druif ter wereld' noemen, maar zolang je geen eigen Dag Van naar je vernoemd krijgt is dat natuurlijk een lege term. De enige druif die daarom die titel mag dragen is de Argentijnse malbecdruif, die volgens kenners ook de beste wijn ter wereld oplevert.
Op Internationale Voedseldag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de wereldwijde voedselproblemen, en er wordt solidariteit gevraagd voor de internationale strijd tegen honger, ondervoeding en armoede.