Het gaat niet zo goed met de democratie in de wereld. Ooit vooraanstaande landen zoals Amerika vervallen in een autocratie, en laten we vooral niet doen alsof Nederland veel beter is met donkerbruine partijen zoals FvD of BBB die weinig ophebben met het democratisch proces. De Verenigde Naties willen op 30 juni één belangrijk strijdmiddel tegen de fascistische drek in de schijnwerpers zetten: het parlement. Dat gebeurt tijdens de Internationale Dag van het Parlementarisme.
Op deze Dag staat het democratisch proces centraal, maar in tegenstelling tot de Internationale Dag van de Democratie draait deze Dag specifiek over het vormen van een parlementaire macht, de tegenmacht die de regering controleert, wetgeving kan aanpassen en bijsturen, en goed kan keuren. Het concept van een Eerste en Tweede Kamer heet in andere landen anders, zoals het Amerikaanse Congres en de Senaat, maar de bouwstenen blijven hetzelfde en krijgen op 30 juni van de VN meer aandacht.
Op deze Dag komt onder andere het jaarlijkse Global Parliamentary Report van de VN uit. Daarin schrijft de VN hoe het staat met parlementarisme in de wereld en wat het wil doen dat in de toekomst te versterken. De datum van 30 juni is gekozen omdat op die dag in 1889 de Inter-Parlementaire Unie is opgericht.
Prinsjesdag, het feest van de democratie. De ‘Derde Dinsdag van September’ is een begrip dat gelijk staat aan gekke hoedjes, een lange parade en het traditiegetrouw spellen van economisch onheil voor de komende periode.
De afgevaardigden waarover de naam van deze Dag rept, zijn afgevaardige diplomaten van de Verenigde Naties. Die zijn niet vies van het oprichten van Dagen Van, en op $datum organiseren ze deze Dag die vooral over hun eigen werk gaat.
Helaas komt er in de wereld nog veel marteling en foltering voor. Niet alleen in derdewereldlanden, waar marteling voor informatie vaker voorkomt dan zou mogen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de gevangen in Guantanamo Bay.