20 juli

Internationale Dag van de Maan

20 juli - 76 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 20 juli 17:35

Internationale Dag van de Maan

Categorie:
151-telescope Wetenschap en techniek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Op 21 juli 1969 zette de mensheid zijn grootste stap ooit. Neil Armstrong zette toen voor het eerst een voet op een ander hemellichaam. De maanlanding mocht dan wel voortkomen uit een Koude Oorlog met het doel de Sovjets technologisch af te troeven, maar het zorgde wel voor een van de meest historisch significante momenten in onze 10.000 jarige geschiedenis. De Verenigde Naties hebben in 2021 20 juli officieel tot Internationale Dag van de Maan uitgeroepen, als eerbetoon aan Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins en de duizenden knappe koppen bij NASA.

De Dag is niet alleen bedoeld om de maanlanding te herdenken, maar ook om stil te staan bij de grote dingen die we als mensheid kunnen bereiken door samenwerking. De Dag kijkt ook naar de ruimtevaartmijlpalen van andere landen rondom de maan. Denk bijvoorbeeld aan de Russische (onbemenste) maanlandingen, de sondes die Europa erheen stuurde, en zelfs aan mislukte pogingen zoals de Israëlische Beresheet-missie.

Ook is de Dag van de Maan bedoeld om aandacht te vragen voor wat de Verenigde Naties doen op het gebied van ruimtevaartwetgeving. Zo staan we die Dag stil bij het Verdrag Voor Het Vredig Gebruik Van De Ruimte, dat in 1967 werd ondertekend.

De Dag wordt gevierd op 20 juli en niet op de 21e. Dat komt omdat de maanlanding voor de Amerikanen plaatsvond in hun tijdzonde, op de avond van de 20e.

Meer informatie over deze Dag en de historische oorsprong vindt u op de website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Maan!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Televisie
21 november
TV is een van de invloedrijkste media die er wereldwijd bestaan. Daarom hebben de Verenigde Naties in 1996 21 november uitgeroepen tot Wereld Televisiedag, een Dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de invloed die televisie heeft op mensen.

Dag van de Sociologie
10 juni
Sociologie is een wat abstract, maar een belangrijk werkveld waar we best eens wat meer aandacht voor mogen hebben. Dat doen we op $datum, want dan is het de Dag van de Sociologie.

Dag van de Uitvinders
9 november
Tijdens de Dag van de Uitvinders herdenken we wereldwijd grote uitvinders die ons leven hebben veranderd, maar moedigen we ook huidige uitvinders aan om vooral door te gaan met innoveren.

20
juli

20 jul

Deze site gebruikt Cookies.