Immunologie is de leer van, wel, immuniteit tegen ziektes. Een normaal gesproken ingewikkeld en abstract onderwerp, maar in 2021 is er natuurlijk één onderwerp waardoor de ogen van de wereld gericht zijn op precies dit. De coronacrisis is het perfecte aanknopingspunt om meer te leren over immuniteit en immunologie, en dat gebeurt op 29 april.
Tijdens de Internationale Dag van de Immunologie staat de International Union of Immunological Societies stil bij wat immuniteit inhoudt, en dit jaar met name hoe het staat met de bestrijding van covid. Wat betekent het om als maatschappij immuun te zijn? Hoe bestrijden we ziektes via groepsimmuniteit, hoe bereik je dat, en is het wel de beste aanpak? Uiteraard vindt het grootste gedeelte van de Dag dit jaar online plaats met congressen voor professionals, maar schroom niet zelf eens wat meer te lezen over de Nederlandse corona-aanpak. Alsof u dat nog niet genoeg heeft gedaan in het afgelopen jaar.
Artsen en verpleegkundigen krijgen vaak (terecht) veel aandacht, maar als hun werk erop zit begint het genezingsproces van de patiënt pas echt. Revalideren van een ziekte of ongeluk kan lang duren, en de groep helpers die het dan oppakt zijn essentieel voor de patiënt.
Ieder jaar organiseert The Global Initiative for Asthma (GINA) de World Asthma Day. Op deze Dag wordt gedacht aan mensen die aan astma lijden, een ziekte waarbij het slachtoffer moeite heeft met ademen.
Het Usher-syndroom is een ernstige diagnose. Patiënten van deze ziekte raken namelijk (gedeeltelijk) blind én doof, en dat heeft een gigantische invloed op het leven van zowel de patiënt als zijn of haar naaste omgeving.