Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld. Tegenwoordig is dat anders. Dan hoor je er niet meer bij als je niet duurzaam bent. Alles wat we eten moet biologisch zijn en van organische boerderijen komen, anders mag het eigenlijk niet. Daar bestaat een begrip voor: Fair Trade - 'eerlijke handel'. En daar moeten we meer van willen, met z'n allen.
Niks in Nederland Daarom is de Internationale Dag van de Fairtrade in het leven geroepen. Op de tweede zaterdag van mei is het het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hoe duurzaam uw boodschappen eigenlijk wel niet zijn. Dus als u die bewuste Dag bij de Albert Heijn komt, koop dan niet dat goedkope huismerk maar geef iets meer uit aan iets waar de boeren in Afrika nog wat van terug zien. Wat u ook kunt doen is bijvoorbeeld een duurzame markt organiseren of een modeshow organiseren die in het teken staat van fairtrade.
Deze Dag, ieder jaar op $datum, staat in het teken van dit stuk groente. Die is wereldwijd een ontzettend belangrijke bron van voeding. De peul, of boon, is zeker in derdewereldlanden erg belangrijk voedingsmiddel dat relatief makkelijk te verbouwen is.
Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land.
Ieder jaar op $datum organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist, om hun eigen beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Op de Dag zijn door het hele land diverse activiteiten georganiseerd door diëtisten, zoals open inloopavonden of voorlichtingen, maar ook metingen en voedingsadviezen.
10 mei
10 mei
Eerdere edities: In 2024: 11 mei In 2023: 13 mei In 2022: 14 mei