Natuurrampen zijn hip. Ze zijn "in". Let op, we zeggen niet dat ze leuk zijn hoor. Alleen wel dat ze blijkbaar populair zijn. Want de laatste tijd vinden er veel plaats. Hier heeft de RTL een overzicht. Het lijkt wel of de natuur boos op ons is!
Dus valt er voor ons maar één ding te doen: We richten er een Dag voor op! Dat is tenminste wat de Verenigde Naties dachten. Zij vinden dat die vulkaanuitbarstingen , tsunami's en aardbevingen maar eens op moeten houden met het dwarsbomen van onze samenleving. Dus, laten we met z'n allen de straat op gaan om te protesteren tégen de natuur, die zo vaak van die irritante rampen veroorzaakt!
Dat doen de VN dan wel op de good old fashioned way; door overheden en organisaties over te halen om meer aan rampenpreventie en waarschuwingsmaatregelen te doen. Sterker nog, we hebben daar zelfs meer dan een Dag voor gehad. Deze Dag is namelijk opgericht tijdens het Internationale Decennium ter Voorkoming van Natuurrampen, dat van 1990 tot 1999 liep. Vandaar dus dat we sinds 2000 plots zoveel rampen hebben gehad dus.
Dan denkt u dat het hier nat is, in ons kikkerlandje. Meer dan een kwart ligt onder zeeniveau en het is ook nog eens bijna altijd aan het regenen. Bah.
Het gaat niet goed met de tropen. Ontbossing, klimaatverandering... En dat terwijl de tropische gebieden zo essentieel zijn voor de aarde. Ze hebben een groot en belangrijk ecosysteem, en zorgen dat mensen in de omgeving in leven kunnen blijven.
Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde.