De officiele gehele naam betreft de Internationale Dag voor de Rivieren en tegen Dammen. Dat zegt eigenlijk al heel veel over deze Dag. Elk jaar op 14 maart is het de Dag om te demonstreren tegen dammen. Niet dat die allemaal zo slecht zijn, maar de organisatie protesteert vooral tegen grote waterbouwprojecten waarbij duizenden bewoners van een gebied noodgedwongen moeten verplaatsen.
We vieren daarom onder andere dat er dammen zijn weggehaald en rivieren zijn hersteld. Bovendien is het een Dag om van elkaar te leren over dit (ook in Nederland) bekende, omstreden onderwerp.
De Dag is opgericht in 1997, na het Internationale Congres van Mensen Die Getroffen Zijn Door Dammen, in Curitiba in Brazilië. Deelnemers uit ruim 20 landen besloten toen dat 14 maart uitgeroepen moest worden tot internationale actiedag.
Daarom is het vooral belangrijk op deze Dag om te netwerken. Elkaar ontmoeten en met elkaar praten over onze rivieren is daarbij essentieel.
Een hele hoop dus om op 1 Dag allemaal te doen. Daarom heeft de organisatie "International Rivers" wat concrete voorbeelden op een rijtje gezet die het allemaal heel wat duidelijker maken: Organiseer een protestmars, peddel over een rivier, spring erin, of dans gewoon in de rivier, houdt een religieuze ceremonie, of twitter, facebook of film een rivier. Alles wat maar met rivieren te maken heeft is dus mogelijk. Enfin, op de website is alles te vinden.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor de Rivier (en Tegen Dammen)!
Bamboe associëren wij vooral met China en panda's. Grotendeels correct, al is dat natuurlijk niet het enige waar dit rap groeiende onkruid woekert. In de Zuid-Aziatische cultuur speelt bamboe in het algemeen een grote rol.
Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde.
In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.