Wij moesten het ook even twee keer lezen. Zuid-Zuidsamenwerking. Coöperatie tussen het zuiden en het andere zuiden, zo leest het. Daar moesten we even grondig diepe research naar doen. Wat blijkt? Zuid-zuidsamenwerking is een bekend begrip binnen de ontwikkelingssamenwerking.
Normaal gesproken pompen wij miljarden euro'stientjes in ontwikkelingshulp, en we schijnen hardnekkig te denken dat wij heel altruïstisch de enigen zijn die solidair zijn met onze minderbedeelde medemens. Maar niets is minder waar. Het proces van zuid-zuidsamenwerking betekent dat derdewereldlanden juist elkaar helpen om beter te worden! Zo helpt Zambia Swahili, of Burkina Faso stort geld op Togo's rekening. Hartstikke mooi, want dat is goed voor hun ontwikkeling. We zouden immers niet willen dat Afrika maar op z'n luie gat blijft zitten terwijl wij onze zuurverdiende centen inpompen, toch?
Om deze bijzondere vorm van ontwikkelingssamenwerking te steunen, hebben de Verenigde Naties de Dag van de Zuid-Zuidsamenwerking in het leven geroepen. Eigenlijk een Dag om u te laten weten wat dit hele proces precies is. Een beetje zoals wij nu doen met dit stukje! Dragen we dus toch ons steentje bij!
Kijk ondertussen op www.UN.org voor meer informatie.
Wens iemand een Fijne Dag voor de Zuid-Zuidsamenwerking!
Sinds 2007 is het ieder jaar op 18 oktober de Europese Dag tegen Mensenhandel. Regeringen en kerken besteden deze dag aandacht aan het probleem mensenhandel.
Ieder jaar op 4 januari, de verjaardag van Louis Braille, vieren we Wereld Brailledag. In 1824 introduceerde hij de zogenaamde Methode Van Geschreven Woorden en Muziek door het Gebruik Van Puntjes, Voor Het Gebruik Door Blinden.
Zonder vertalers hadden we op deze wereld best een probleem gehad. Er zijn immers een goede 6.500 talen op de wereld, die we uiteraard maar moeilijk allemaal kunnen begrijpen.