Als we de bourgondische Limburgers ergens van kennen, naast hun zachte G, dan is het wel hun bekendste lekkernij: de vlaai. De regionale taartachtige snack gaat goed bij koffie en komt in allerlei smaken zoals abrikoos en kers, het is divers (met óf zonder slagroom is allebei lekker!) en voor iedereen geschikt. Reden genoeg voor de gemeente Maastricht om 25 oktober uit te roepen tot Dag van de Vlaai.
Tijdens de Dag van de Vlaai kunt u niet alleen in de Limburgse hoofdstad, maar overal in de zuidelijke provincie, genieten van echt goede vlaai. Bakkers zoals de wereldberoemde Matthieu Hermans doen eraan mee, maar de Dag draait om meer dan alleen de vlaai zelf. De Dag is ook bedoeld om de Limburgse gastvrijheid te tonen.
Ieder jaar wordt er wel een nieuw extraatje toegevoegd aan de Dag. In 2019 werd bijvoorbeeld een vlaai gekozen als symbool (de kiwibesvlaai, mocht u het zich afvragen), in 2020 was er 'vlaai-merchandise' en in 2021 werd er een vlaaifilter op Instagram geïntroduceerd.
Maar u kunt natuurlijk zelf heel makkelijk meedoen door gewoon een goede punt te eten. Liefst in Limburg zelf - veel steden en dorpen doen eraan mee - maar ook bij uw lokale banketbakker kunt u vast terecht. Zolang het maar niet die fabriekstroep van de Multivlaai is. Smakelijk!
Wij mogen na een lange werkdag op de redactie graag een pilsje opentrekken. Maar geef ons alsjeblieft niet dat smerige piswater Heineken of dat onverrijkte Amstel-uranium, want aan dat slootwater hebben we een broertje dood.
Melk, de witte motor, goed voor elk. Melk is één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld, en dat mogen we best eens vieren.
De kokosnoot. Je moet er van houden. Dit hoofdingrediënt van de Bounty is niet alleen populair onder toeristen die met hun luie kont op maagdelijk witte eilanden in West-Polinesië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen is de uit de kluiten gewassen walnoot met melk een belangrijke bron van voeding én economisch gewin.