Als we de bourgondische Limburgers ergens van kennen, naast hun zachte G, dan is het wel hun bekendste lekkernij: de vlaai. De regionale taartachtige snack gaat goed bij koffie en komt in allerlei smaken zoals abrikoos en kers, het is divers (met óf zonder slagroom is allebei lekker!) en voor iedereen geschikt. Reden genoeg voor de gemeente Maastricht om 25 oktober uit te roepen tot Dag van de Vlaai.
Tijdens de Dag van de Vlaai kunt u niet alleen in de Limburgse hoofdstad, maar overal in de zuidelijke provincie, genieten van echt goede vlaai. Bakkers zoals de wereldberoemde Matthieu Hermans doen eraan mee, maar de Dag draait om meer dan alleen de vlaai zelf. De Dag is ook bedoeld om de Limburgse gastvrijheid te tonen.
Ieder jaar wordt er wel een nieuw extraatje toegevoegd aan de Dag. In 2019 werd bijvoorbeeld een vlaai gekozen als symbool (de kiwibesvlaai, mocht u het zich afvragen), in 2020 was er 'vlaai-merchandise' en in 2021 werd er een vlaaifilter op Instagram geïntroduceerd.
Maar u kunt natuurlijk zelf heel makkelijk meedoen door gewoon een goede punt te eten. Liefst in Limburg zelf - veel steden en dorpen doen eraan mee - maar ook bij uw lokale banketbakker kunt u vast terecht. Zolang het maar niet die fabriekstroep van de Multivlaai is. Smakelijk!
Tegelijkertijd als de VN de Dag van de Duurzame Gastronomie organiseert is het werelddag van de Sushi. Uitgeroepen door ene DeMay via facebook en misschien nog wel meer in het nieuws dan Gastronomiedag.
Eindelijk. Een Dag waar we echt iets aan hebben. De Internationale Dag van het Bier. De eerste vrijdag van augustus is het raak: goudgele rakkers wegzuipen tot je niet meer kunt.
Ieder jaar op $datum organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist, om hun eigen beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Op de Dag zijn door het hele land diverse activiteiten georganiseerd door diëtisten, zoals open inloopavonden of voorlichtingen, maar ook metingen en voedingsadviezen.