We leven in onzekere tijden. De klimaatcrisis, leeggeviste oceanen, discussies over nieuwe kerncentrales... Het is allemaal funest voor onze planeet. Maar niet op de Dag van de Aarde! Tijdens dit grootse feest, dat jaarlijks erg veel media-aandacht krijgt, staab we stuk bij de grootste problemen van deze tijd, zoals de opwarming van de planeet, de ontbossing van het regenwoud en de neushoorngenocides in Afrika.
Media-aandacht, dat is waar deze Dag om draait. Met veel bombarie springen de campagnes als paddestoelen uit de grond en worden we door de Grüne Polizei op de gevaren van het weggooien van blikjes gewezen. Vooral met cijfers worden we met de neus op de feiten gedrukt: Zoveel % van de panda's sterven uit, een x-aantal miljoenen kilo's plastic drijft in de oceanen... Op deze manier wordt de wereld bewust gemaakt van het belang van het delicate ecosysteem dat we nu systematisch uitroeien.
Grote kans dat u dus veel over de Dag Van De Aarde hoort op 22 april - ieder jaar. De Dag wordt in Nederland goed gevierd, maar internationaal wordt er pas echt uitgepakt. Grote kans dus dat er bij u in de buurt één of ander evenement gaande is!
Ieder jaar op de eerste vrijdag van februari kunnen we iets doen aan de klimaatcrisis, of anders wel aan uw portemonnee. Het idee achter de Warme-Truiendag is simpel: trek gewoon een warme trui aan en zet uw verwarming maar een standje lager.
Het gaat niet goed met het milieu. Klimaatverandering en de politiek die daar weinig aan doet, de bergen plastic in de oceaan, uitstervende diersoorten, illegale houtkap.
In 1987 werd door 26 landen tijdens de Conventie Van Montreal besloten dat het maar eens afgelopen moest zijn met het kapot maken van de ozonlaag. Dat is de fragiele beschermlaag om de aarde heen die ons beschermt tegen allerlei soorten ruimtestraling.