De aardbei is het lekkerste fruit dat er bestaat. There, we said it. Zonder aardbeien zou eens leven een stuk minder vrolijker zijn, een stuk zuriger. Hoewel de Dag vroeger de derde dinsdag van april plaatsvond, is deze nu al in januari gevierd. En waarom zou die datum dan niet worden uitgeroepen tot de Dag van de Aardbei?
Dat vond namelijk een club een samenwerkingsverband van Nederlandse aardbeienaanbidders en boerenorganisaties, bestaande uit Delphy, BVB Substrates en ZLTO. Die vonden dat de lekkere vitaminebom wel een eigen Dag verdiende, dus hebben we nu naast een Komkommerdag en een Chocoladedag ook een Dag van de Aardbei.
Wat u die Dag moet doen laat zich raden: eten zult u! Haal een verse bak aardbeien op de markt of direct bij de boer, gooi ze in de yoghurt, plemp er een kilo suiker overheen of bak er een taart van. U mag ze uiteraard ook gewoon zo eten. Alles kan, als u maar genoeg geniet van de fruitsoort.
Ook zijn er allerlei activiteiten in het land te vinden. Zo kunt u uiteraard op bezoek bij een aardbeienboer in de buurt, maar er zijn ook cursussen te volgen over het zelf planten van aardbeien. U vindt alle informatie op de website aardbeidag.nl. Smakelijk!
Toegegeven, wij hadden er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar volgens de zuiderbuurse toeristenbond is de Geraardbergse mattentaart 'hét bekendste streekproduct van de Vlaamse Ardennen.
Op 24 maart vieren we sinds 2012 de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs (of European Artisanal Gelato Day), een Dag die door het Europees Parlement is aangeomen om de belangrijke continentale industrie te stimuleren en veilig te houden.
Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld.