Koffie, het zwarte goud. We kunnen niet meer zonder. Er gaat geen dag voorbij op onze redactie of we tikken weer wat liters pleur achterover. De energie van de caffeine, de rijke geur van grove maling, de bittere smaak van een dampende mok ochtendritueel, dat is wat ons op de been houdt op een gemiddelde dag. En dat mogen we best eens extra vieren, en dat doen we op 1 oktober, op Wereld Koffiedag.
Economische waarde Deze Dag bestaat al sinds jaar en dag, maar de echte origines van de Dag zijn door de tand des tijds verloren gegaan. Toch vieren veel landen de Dag van de Koffie, al dan niet met grote nationale parades om de godendrank te vereren. Zeker in landen in Zuid-Amerika en Afrika, waar de boon zijn oorsprong vindt, wordt Wereld Koffiedag gevierd vanwege de belangrijke economische waarde van een bakje troost. Maar ook in Nederland weerhoudt niemand u ervan om eens lekker potje te leuten. Dus proost!
Op 28 mei doen we ons te goed aan een smakelijk onderwerp: de hamburger. Objectief het lekkerste eten ooit: groente, vlees, en met frietjes erbij ook nog aardappelen.
Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land.
Deze Dag, ieder jaar op $datum, staat in het teken van dit stuk groente. Die is wereldwijd een ontzettend belangrijke bron van voeding. De peul, of boon, is zeker in derdewereldlanden erg belangrijk voedingsmiddel dat relatief makkelijk te verbouwen is.