U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan. Denk maar eens aan de afmetingen van containers, die zonder 'normalisatie' niet allemaal in Tetris-stijl op vrachtschepen passen.
Of wat te denken van een uniforme standaard die onze voedselproducten eetbaar maakt voor over de hele wereld? U begrijpt het al, standaardisatie is een belangrijk begrip, en we vieren dat op 14 oktober, op Wereld Normalisatiedag.
Deze Dag wordt opgericht door het IEC, het ITU en het ISO. Die laatste kent u misschien wel van de beroemde ISO-codes, wat uniforme taal is voor standaardisatie in de wereld van fabrikage en productie. Ook de andere 2 organisaties houden zich bezig met het normaliseren van de wereld.
U kunt de Dag van de Normalisatie niet echt vieren, maar 14 oktober is een goed moment om u te verdiepen in het belang van dit industriële proces. U kunt beginnen door te kijken op deze website, waar precies staat beschreven wat deze Dag inhoudt.
Terwijl we het altijd maar hebben over dat internet, sociale media, Web3 met blockchains en NFT's, vergeten we dat er daardoor ook vormen van massamedia uitsterven.
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
Loodgieters krijgen vaak niet de erkenning die ze verdienen. Ze worden vaak stereotiep weggezet, maar daardoor vergeten we nog wel eens dat De Loodgieter in onze maatschappij een onmisbare rol heeft.