De schrijver van dit artikel weet nog goed dat zijn vader vroeger bloed ging geven. Oei oei oei, wat een bloed. Het leek wel die scène uit The Shining!
Pas later besefte de schrijver dat het eigenlijk ging om een niets minder dan nobele, onzelfzuchtige daad. Vader gaf liters van zijn kostbare levensvloeistof voor het welbehagen van anderen in nood: Eerste-hulppatiënten, oorlogsslachtoffers, vampiers. Hij deed dat, omdat er mensen waren die er behoefte aan hadden, die het zelfs nodig hadden om te overleven. En vader gaf hen die kans. Een admirabel, gul gebaar. Zo gul, dat de schrijver vann dit artikel iedereen aanraadt om meer bloed te geven. En de Dag is ook bedoeld zodat al die mensen die ooit bloed hebben ontvangen, eens hun waardering voor laten blijken. Want vader heeft er nog nooit een bloemetje voor gehad! Dus wat zeggen we dan, bloedontvangers? Juist. Dank je wel.
De Dag vindt ieder jaar op 14 juni plaats: Dat is namelijk de geboortedatum van de uitvinder van de bloedgroep. Het thema van dit jaar is "Every blood donor is a hero." Daarmee wil de WHO laten zien dat iedereen gewoon bloeddonor kan worden!
Meer informatie over deze Dag is te vinden op de website van de WHO.
De meeste mensen denken bij Tourette al snel aan iemand die onophoudelijk vloekt. En hoewel dat één van de symptomen van de aandoening kan zijn beslaat Tourette nog veel meer.
Palliatieve zorg is zorg die vooral draait om het verzachten van pijn en lijden. Terwijl de meeste zorg draait om genezing van een ziekte, wordt palliatieve zorg voornamelijk (maar niet uitsluitend) toegepast voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die zo pijnloos mogelijk hun ziekte willen dragen.
We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat seks hartstikke leuk is, maar er kleven ook risico's aan. Seksuele ziektes zijn een veelvoorkomend probleem, maar lang niet iedereen durft daar even makkelijk over te praten.