22 november

Wereld 22q11-Dag

LET OP: deze Dag is in 2023 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2023 versie van deze Dag.
22 november 2023 - 178 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 23 november 16:12


Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Nee, 22q11 is geen typfout. Op 22 november is het echt Wereld 22q11-Dag, een Dag om aandacht te vragen voor het ernstige maar grotendeels onbekende 22q11-deletiesyndroom. 22q11 is een chromosoomafwijking waar ongeveer een op de 3000 mensen last van heeft en wat verschillende problemen kan opleveren. Tijdens de Dag wordt aandacht voor de afwijking gevraagd door Europese gebouwen rood te verlichten.

Dat 22q11-Dag op 22-11 wordt georganiseerd, spreekt natuurlijk voor zich. De Dag is een Europees initiatief dat in 2021 voor het eerst werd gehouden door 14 nationale organisaties die pleiten voor meer aandacht voor de ziekte en die er wetenschappelijk onderzoek naar doen.

Het lastige van 22q11 is dat de symptomen heel erg verschillen per patiënt. Zo kan de een leerproblemen krijgen, maar heeft de ander weer last van hartstoornissen of juist van een verkeerde groei van de neus of mond, wat eten weer moeilijk maakt. Omdat de symptomen zo erg verschillen, is het ook erg lastig om 22q11 op te sporen. Slechts de helft van de patiënten krijgt ooit de diagnose. Mede daardoor willen de organisatoren er meer aandacht voor, zodat het syndroom sneller kan worden ontdekt en problemen in een vroeg stadium kunnen worden verholpen.

De Dag wordt met name gevierd door gebouwen rood te verlichten. Dat gebeurt nog niet overal (in Nederland heeft vooralsnog geen gebouw meegedaan aan de actie), maar door Europa heen waren er de afgelopen jaren steeds meer deelnemers.

Alle informatie over de Dag is onder andere te vinden op de website van 2q11 Europe, een samenwerkingsverband van onderzoeksorganisaties die achter de Dag zitten.

Wens iemand een Fijne Wereld 22q11-Dag!
Verwante Dagen

Wereld Dovendag
28 september
Als doof persoon kun je het lastig hebben, zoals u zich wellicht kunt voorstellen. Ongetwijfeld heeft het

Internationale Dag van de Ruggengraat
16 oktober
Uw wervelkolom draagt als het ware uw lichaam en is daardoor een onmisbaar onderdeel van de menselijke verschijning. Die dubbele-s in uw rug verdient daarom ook wel eens wat extra aandacht.

Dag van de Apothekersassistent
24 september
Iedere vierde dinsdag van september vindt de Dag van de Apothekersassistent plaats. Wat we op die Dag vieren, laat zich raden: we eren de onmisbare apothekersassistent (m/v).

22
november

22 nov

Komende Dagen
Deze site gebruikt Cookies.