15 december

Naturalisatiedag

LET OP: deze Dag is in 2022 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2022 versie van deze Dag.
15 december 2022 - 551 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 11 december 11:59


Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Nederland is een van de mooiste landen ter wereld. Geen wonder dat tienduizenden mensen er graag willen wonen. Die mensen mogen, vaak na lange processen van intakes en inburgeringscursussen, zich laten naturaliseren tot Nederlander. En daar mag best een feestje bij worden gebouwd. Dat gebeurt op 15 december. Het is dan Naturalisatiedag.

Naturalisatiedag werd in 2005 in het leven geroepen door de Nederlandse regering. Voor die tijd kregen genaturaliseerde Nederlanders een saaie brief en konden ze naar een saai gemeenteloket om onceremonieel een paspoort af te rekenen, maar dat deed volgens de overheid geen recht aan de naturalisatie. Daarom wordt iedere naturalisatie nu op 15 december bekrachtigd, met een ceremonie en een goede borrel. Op die Dag komen genaturaliseerde Nederlanders samen om dat te vieren, en krijgen ze te horen over de rechten en plichten van het burgerschap.

Vroeger vond naturalisatiedag ergens in augustus plaats. Het evenement was toen nog niet verplicht, maar sinds 2007 moeten gemeenten verplicht zo'n ceremonie organiseren. Sinds 2008 is de datum veranderd naar 15 december, omdat die periode niet in de schoolvakantie valt. De Dag valt nu samen met Koninkrijksdag, een ander mooi Nederlands feest.

Gelooft u ons niet? Kijk dan op Wikipedia om het hele verhaal nog eens zelf door te lezen.

Wens iemand een Fijne Naturalisatiedag!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Afrikaanse Kind
16 juni
Er zijn al veel Dagen die iets met kinderen te maken hebben. 16 juni is er één van. Dan is het de Dag van het Afrikaanse Kind. En nee, wij weten ook niet waarom er geen Dag van het Europese Kind, Dag van het Zuid-Amerikaanse Kind of een Dag van het Saudische Schiereiland-Kind is.

Internationale Dag tegen Kindermisbruik
19 november
Kinderen zijn belangrijk voor de wereld, met het oog op dat ze later ons gaan verzorgen en zo. Maar kinderen zijn ook een stuk zwakker, bijvoorbeeld tegen mensen die ze laten werken en zo.

Wereld Denkdag
22 februari
Als we heel eerlijk moeten zijn hebben we geen flauw idee waar Wereld Denkdag (World Thinking Day) over gaat... De organisatie ligt volledig in handen van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts.

15
december

15 dec

Deze site gebruikt Cookies.