15 december

Naturalisatiedag

LET OP: deze Dag is in 2022 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2022 versie van deze Dag.
15 december 2022 - 106 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 11 december 11:59


Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Nederland is een van de mooiste landen ter wereld. Geen wonder dat tienduizenden mensen er graag willen wonen. Die mensen mogen, vaak na lange processen van intakes en inburgeringscursussen, zich laten naturaliseren tot Nederlander. En daar mag best een feestje bij worden gebouwd. Dat gebeurt op 15 december. Het is dan Naturalisatiedag.

Naturalisatiedag werd in 2005 in het leven geroepen door de Nederlandse regering. Voor die tijd kregen genaturaliseerde Nederlanders een saaie brief en konden ze naar een saai gemeenteloket om onceremonieel een paspoort af te rekenen, maar dat deed volgens de overheid geen recht aan de naturalisatie. Daarom wordt iedere naturalisatie nu op 15 december bekrachtigd, met een ceremonie en een goede borrel. Op die Dag komen genaturaliseerde Nederlanders samen om dat te vieren, en krijgen ze te horen over de rechten en plichten van het burgerschap.

Vroeger vond naturalisatiedag ergens in augustus plaats. Het evenement was toen nog niet verplicht, maar sinds 2007 moeten gemeenten verplicht zo'n ceremonie organiseren. Sinds 2008 is de datum veranderd naar 15 december, omdat die periode niet in de schoolvakantie valt. De Dag valt nu samen met Koninkrijksdag, een ander mooi Nederlands feest.

Gelooft u ons niet? Kijk dan op Wikipedia om het hele verhaal nog eens zelf door te lezen.

Wens iemand een Fijne Naturalisatiedag!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Man
19 november
Vrouwen hebben een eigen Dag, dan mogen mannen er ook één. Wereld Mannendag vindt ieder jaar plaats op 19 november, en is opgericht door de Verenigde Naties.

Wereld Bevolkingsdag
11 juli
Waar was u op 11 juli 1987? Werd u of uw kind toen toevallig net geboren? Dan kan het goed zijn dat dat precies de 5 miljardste aardbewoner was! En nu is het slechts twee decennia later, hebben we er plots 7 miljard!

Internationale Dag tegen Kinderarbeid
12 juni
Nee, we hebben het hier niet over "even de vaatwasser uitruimen", of "maak je kamer schoon!". En ook niet over die krantenwijk die je op zaterdag loopt.

15
december

15 dec

Deze site gebruikt Cookies.