15 december

Naturalisatiedag

LET OP: deze Dag is in 2022 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2022 versie van deze Dag.
15 december 2022 - 171 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 11 december 11:59


Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Nederland is een van de mooiste landen ter wereld. Geen wonder dat tienduizenden mensen er graag willen wonen. Die mensen mogen, vaak na lange processen van intakes en inburgeringscursussen, zich laten naturaliseren tot Nederlander. En daar mag best een feestje bij worden gebouwd. Dat gebeurt op 15 december. Het is dan Naturalisatiedag.

Naturalisatiedag werd in 2005 in het leven geroepen door de Nederlandse regering. Voor die tijd kregen genaturaliseerde Nederlanders een saaie brief en konden ze naar een saai gemeenteloket om onceremonieel een paspoort af te rekenen, maar dat deed volgens de overheid geen recht aan de naturalisatie. Daarom wordt iedere naturalisatie nu op 15 december bekrachtigd, met een ceremonie en een goede borrel. Op die Dag komen genaturaliseerde Nederlanders samen om dat te vieren, en krijgen ze te horen over de rechten en plichten van het burgerschap.

Vroeger vond naturalisatiedag ergens in augustus plaats. Het evenement was toen nog niet verplicht, maar sinds 2007 moeten gemeenten verplicht zo'n ceremonie organiseren. Sinds 2008 is de datum veranderd naar 15 december, omdat die periode niet in de schoolvakantie valt. De Dag valt nu samen met Koninkrijksdag, een ander mooi Nederlands feest.

Gelooft u ons niet? Kijk dan op Wikipedia om het hele verhaal nog eens zelf door te lezen.

Wens iemand een Fijne Naturalisatiedag!
Verwante Dagen

Internationale Dag tegen de Doodstraf
10 oktober
De doodstraf is een barbaarse, negentiendeeuwse praktijk die je in beschaafde landen niet meer hoort tegen te komen. Toch? Nou, dat is helaas niet helemaal het geval.

Internationale Dag tegen Discriminatie
1 maart
Op 1 maart is het ieder jaar "Zero Discrimination Day". De Dag wordt georganiseerd door UNAIDS, een tak van de Verenigde Naties die zich inzet voor het beheersen van aids.

Internationale Dag van de Boerenstrijd
17 april
De Max Havelaars van deze wereld slaan de handen ineen op 17 april ieder jaar, dan is het namelijk de Internationale Dag Van De Boerenstrijd. En dan hebben we het niet over boer Teun van de Looidijk die de kraaien van zijn land moet verjagen, maar over de werkelijk achtergestelde boeren uit derdewereldlanden, die hun hele levensonderhoud (en vaak ook dat van hun familie) bij elkaar moeten harken in onwerkbare gebieden.

15
december

15 dec

Deze site gebruikt Cookies.