Nederland is een van de mooiste landen ter wereld. Geen wonder dat tienduizenden mensen er graag willen wonen. Die mensen mogen, vaak na lange processen van intakes en inburgeringscursussen, zich laten naturaliseren tot Nederlander. En daar mag best een feestje bij worden gebouwd. Dat gebeurt op 15 december. Het is dan Naturalisatiedag.
Naturalisatiedag werd in 2005 in het leven geroepen door de Nederlandse regering. Voor die tijd kregen genaturaliseerde Nederlanders een saaie brief en konden ze naar een saai gemeenteloket om onceremonieel een paspoort af te rekenen, maar dat deed volgens de overheid geen recht aan de naturalisatie. Daarom wordt iedere naturalisatie nu op 15 december bekrachtigd, met een ceremonie en een goede borrel. Op die Dag komen genaturaliseerde Nederlanders samen om dat te vieren, en krijgen ze te horen over de rechten en plichten van het burgerschap.
Vroeger vond naturalisatiedag ergens in augustus plaats. Het evenement was toen nog niet verplicht, maar sinds 2007 moeten gemeenten verplicht zo'n ceremonie organiseren. Sinds 2008 is de datum veranderd naar 15 december, omdat die periode niet in de schoolvakantie valt. De Dag valt nu samen met Koninkrijksdag, een ander mooi Nederlands feest.
Gelooft u ons niet? Kijk dan op Wikipedia om het hele verhaal nog eens zelf door te lezen.
Heeft een grootheid als Nelson Mandela echt nog een introductie nodig? Wie kent deze wereldberoemde strijder voor gelijke rechten nou niet? Op zijn geboortedatum, $datum, vieren we Mandeladag.
In 1999 hebben de Verenigde Naties 12 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd. Deze Dag staat volledig in het teken van kinderen van 15 tot 24 jaar (de VN's officiële definitie van 'jeugd') en wat zij betekenen voor de wereld.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er miljoenen slachtoffers gevallen. Niet alleen tijdens de holocaust, maar ook door alle andere gruweldaden die de nazi's uithaalden.