Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er miljoenen slachtoffers gevallen. Niet alleen tijdens de holocaust, maar ook door alle andere fratsen die de nazi's uithaalden. Voor die slachtoffers houden we ieder jaar een herdenking, tijdens de Internationale Dag voor Slachtoffers van het Nazisme (en Stalinisme). Dat doen we op 23 augustus. De Dag is ooit in het leven geroepen door het Europees Parlement, die het belangrijk vond om de slachtoffers van alle dictatoriale en totalitaire regimes te kunnen herdenken.
Vreselijk pact De datum van 23 augustus is gekozen vanwege de symboliek: op die datum vond het Molotov-Ribbentrop-pact plaats, waarbij Nazi-Duitsland en de Soviet Unie besloten om Oost-Europa samen te verdelen. Volgens de EU is dit "de samenkomst van twee van de verschrikkelijkste vormen van totalitairsme ooit", en moet de datum als herinnering dienen om zoiets nooit meer voor te laten komen.
Meer informatie is onder andere te vinden op Wikipedi.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Slachtoffers van Nazisme en Stalinisme!
Mijnen zijn gevaarlijke dingen waar we zelfs anno 2019 nog veel last van hebben. Wereldwijd eisen land/zee/lucht-mijnen per jaar zo'n 6,000 levens, maar volgens de VN worden dat er wel 'substantieel minder'.
Wij moesten het ook even twee keer lezen. Zuid-Zuidsamenwerking. Coöperatie tussen het zuiden en het andere zuiden, zo leest het. Daar moesten we even grondig diepe research naar doen.
Soms hebben we onderling wel eens ruzie. Landen, bedoelen we daarmee, of regio's. Soms gebeuren er op het wereldtoneel dingen waardoor andere grootmachten even hun ballen moeten laten zien, zoals dat in het verleden al vaker gebeurd is.