De Internationale Dag van de Vermisten draait niet om die keer dat u uw huissleutels verloor. De Dag heeft een serieuze toon, en gaat om aandacht voor de duizenden vermiste personen op de wereld; mensen die door maatschappelijke problemen zoals drugsgeweld verdwijnen, en hoe we die problemen kunnen stoppen.
De oorsprong van de Dag van de Vermisten, ieder jaar op 30 augustus, ligt in Midden-Amerika. Daar richtte de (hou u vast) Federación Latinoamericana de Asociaciones de Familiares de Detenidos-Desaparecidos, (afgekort FEDEFAM en vrij vertaald de Latijns-Amerikaanse Federatie van Organisaties van Familieleden van Gevangenen en Vermisten) deze Dag op om aandacht te vragen voor al hun vermiste familie en vrienden.
Latijns-Amerika Daar in Latijns-Amerika verdwenen namelijk nogal eens mensen, vaak om politieke redenen. Waar die naartoe zijn is vrijwel altijd een raadsel (anders zouden ze immers niet vermist zijn), en dat drijft families daar vaak tot wanhoop. Gelukkig leven wij in een beschaafd land waar we meteen grootschalige zoekacties opzetten wanneer er iemand wordt vermist, maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen aan deze Dag. Er worden dan overal campagnes gevoerd, bijvoorbeeld door Amnesty International. Er wordt aandacht gevraagd voor alle honderden, zoniet duizenden mensen die na (burger)oorlogen en natuurrampen nog vermist worden, en wat we allemaal kunnen doen om de politiek te beinvloeden hier meer tegen op te treden.
De Dag werd begin jaren '80 al gevierd, maar is sinds 2010 ook een Dag die officieel door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Meer informatie over de Dag is te vinden op deze website van de VN, of gewoon elders op het internet.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vermisten!
Deze Dag werd ons in 2013 al getipt, maar heel bekend was de Dag toen niet. Opmerkelijk want de Dag is door een Nederlandse organisatie geïnitieerd. Plannederland (voorheen het Foster Parents Plan) heeft er voor gezorgd dat de VN de Dag officieel heeft uitgeroepen op 11 oktober.
Er zijn al veel Dagen die iets met kinderen te maken hebben. 16 juni is er één van. Dan is het de Dag van het Afrikaanse Kind.
En nee, wij weten ook niet waarom er geen Dag van het Europese Kind, Dag van het Zuid-Amerikaanse Kind of een Dag van het Saudische Schiereiland-Kind is.
Niet te verwarren met de Europese Dag tegen Mensenhandel is hier op 30 juli ieder jaar de Internationale Dag tegen Mensenhandel. Deze is opgericht door de Verenigde Naties.