De Internationale Dag van de Vermisten draait niet om die keer dat u uw huissleutels verloor. De Dag heeft een serieuze toon, en gaat om aandacht voor de duizenden vermiste personen op de wereld; mensen die door maatschappelijke problemen zoals drugsgeweld verdwijnen, en hoe we die problemen kunnen stoppen.
De oorsprong van de Dag van de Vermisten, ieder jaar op 30 augustus, ligt in Midden-Amerika. Daar richtte de (hou u vast) Federación Latinoamericana de Asociaciones de Familiares de Detenidos-Desaparecidos, (afgekort FEDEFAM en vrij vertaald de Latijns-Amerikaanse Federatie van Organisaties van Familieleden van Gevangenen en Vermisten) deze Dag op om aandacht te vragen voor al hun vermiste familie en vrienden.
Latijns-Amerika Daar in Latijns-Amerika verdwenen namelijk nogal eens mensen, vaak om politieke redenen. Waar die naartoe zijn is vrijwel altijd een raadsel (anders zouden ze immers niet vermist zijn), en dat drijft families daar vaak tot wanhoop. Gelukkig leven wij in een beschaafd land waar we meteen grootschalige zoekacties opzetten wanneer er iemand wordt vermist, maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen aan deze Dag. Er worden dan overal campagnes gevoerd, bijvoorbeeld door Amnesty International. Er wordt aandacht gevraagd voor alle honderden, zoniet duizenden mensen die na (burger)oorlogen en natuurrampen nog vermist worden, en wat we allemaal kunnen doen om de politiek te beinvloeden hier meer tegen op te treden.
De Dag werd begin jaren '80 al gevierd, maar is sinds 2010 ook een Dag die officieel door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Meer informatie over de Dag is te vinden op deze website van de VN, of gewoon elders op het internet.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vermisten!
International Friendship Day is een Dag die wel wereldwijd wordt gevierd, maar vooral in Zuid-Oost-Azië erg populair is - getuige deze website. De origine van Vriendschapsdag ligt echter in Amerika, waar de Dag in 1935 is opgericht om het belang van vriendschap voor de mens te onderstrepen.
Op 27 januari ieder jaar vieren we de bevrijding van het grote concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen in 1945. We vieren sindsdien de bevrijding, maar herdenken ook alle miljoenen slachtoffers van de genocides van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
"Ik denk, dus ik ben" is een belangrijk filosofisch concept, maar zie daar maar eens mee door de douane te komen. Identiteit bestaat anno nu uit meer dan alleen iemands hoop en dromen, maar ook uit een fysiek papiertje, een paspoort of een andere, vaak digitale vorm van bewijs dat je bent wie je bent.