Tonijn is niet alleen lekker op pizza. Miljoenen mensen zijn wereldwijd afhankelijk van de vissoort als dagelijkse proteïnebron, om nog maar niet te spreken over de economische impact die de tonijnvisserij heeft. Maar door klimaatverandering en overbevissing is het voor veel vissers lastig om rond te komen. Op de Internationale Dag van de Tonijn staan we stil bij hoe het tonijnvissen weer duurzaam kan worden en hoe belangrijk het is voor de wereld.
De Dag is in het leven geroepen door de dag is in het leven geroepen door de landen die het Verdrag van Nauru hebben ondertekend. In het kleine Polynesische eilandstaatje kwamen een aantal Oceanië-landen zoals Kiribati, Palau en Tuvalu bij elkaar om gezamenlijk de jacht op tonijn te reguleren.
De Dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de tonijnvisserij, maar er wordt onder andere ook een wedstrijd uitgeschreven (de World Tuna Art Day and Talent Quest), die draait om de lokale cultuur van tonijn.
Iedere laatste zaterdag in april is het de Internationale Dag van de Dierenarts. Dat behoeft niet echt een uitleg wel? Volgens de organisatoren van de World Veterinary Assocation (WVA) is de dierenarts een belangrijke schakel in het welzijn van allerlei (huis)dieren.
Laten we wel wezen: De aap is het leukste dier dat er bestaat. Grappig, slim, lief... Niet heel gek dus dat er een speciale Dag wordt gewijd aan de vrolijke boombewoners, en dat gebeurt op 14 december tijdens de Internationale Dag van de Aap.
De Internationale Dag van de Tijger wordt jaarlijks gehouden op 29 juli om wereldwijd aandacht voor het behoud van tijgers te vragen. Het gaat namelijk niet goed met de nobele katachtigen, die links en rechts door stropers en jagers worden afgeshoten voor hun huid, hun botten en voor de sport.