De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd. De ramp was het gevolg van een gefaalde test, maar legde grote problemen bloot rondom de geheimzinnigheid van het regime van de Sovjet-Unie. Sommige historici linken de ramp indirect aan de val van het communisme, 6 jaar later. De herdenkingsdag van de ramp is inmiddels een officiële, door de Verenigde Naties erkende Dag Van.
Op de Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp staan we stil bij wat er in die beruchte nacht precies gebeurde. Ook staan we stil bij hoe een dergelijke ramp kan worden voorkomen in de toekomst, en natuurlijk herdenken we de slachtoffers van de ramp.
Deze specifieke Dag draait om de strategie die de Verenigde Naties hebben opgesteld rondom de Dag. Die draait niet meer om directe hulp aan het gebied, maar een duurzame manier om het gebied weer leefbaar te maken.
Informatie over de herdenkingsdag is te vinden op deze website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp!
Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp?
U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan.
Ieder jaar op 12 februari vieren we Wereld Darwindag, een Dag die volledig in het teken staat van wetenschapper Charles Darwin. Die naam kent u ongetwijfeld van de evolutietheorie, de leer over hoe levensvormen ontwikkelen.