De Arabische wereld is een ingewikkelde hutspot van talen, culturen, stammen en volkeren, maar één ding bindt de inwoners van landen van de Mediterrane gebieden tot aan de Indische Oceaan met elkaar. Dat is hun taal. Het Arabisch wordt door bijna 300 miljoen mensen op aarde gesproken en is vaak een tweede taal naast het lokale dialect. Dat mag gevierd worden, en dat doen we op 18 december, de Dag van de Arabische Taal.
De Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Dat is niet zomaar; het Arabisch is een van de zes officiële hoofdtalen van de wereldorganisatie, naast het Chinees, Engels, Frans, Russische en Spaans. Voor die andere talen zijn overigens ook eigen Dagen opgericht. De VN besloot in 1973 om de Dag uit te roepen nadat het Arabisch tot officiële taal werd benoemd. De datum van 18 december is gekozen omdat toen de resolutie plaatsvond die dat vereeuwigde.
Je zou soms kunnen denken dat de bescherming van intellectueel erfgoed zijn beste tijd wel heeft gehad met het internet. Maar niets is minder waar. Sterker nog, juist nu het internet zo belangrijk is voor de wereldeconomie is het juist essentieel om nieuw bedachte concepten goed te beschermen, omdat de concurrentie er anders mee aan de haal gaat.
Het griezelfeest Halloween betekent letterlijk de avond voor Allerheiligen (1 november). Halloween wordt dan ook jaarlijks op 31 oktober gevierd. De Dag is met name populair in de Verenigde Staten en ook wel in Engeland, maar langzaamaan verspreidt het feest, en dan vooral het culturele aspect ervan, zich over de wereld.
Zonder geschiedenis zijn we nergens, en zonder archeologie zouden we geen idee hebben wat die geschiedenis precies is. Op $datum vindt ieder jaar de Internationale dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen plaats, om ons te wijzen op hoe belangrijk deze plekken zijn voor onze cultuur.