Ieder jaar op 26 september vindt de Internationale Dag van de Anticonceptie plaats. Het doel van die Dag is volgens de organisator dat 'iedere zwangerschap gewenst moet zijn'. Misschien is dat voorlopig nog wensdenken, maar er zijn zoveel vormen van anticonceptie beschikbaar dat dat doel met voldoende beschikbaarheid en educatie wat dichterbij komt.
Op de Dag van de Anticonceptie worden voornamelijk voorlichtingscampagnes georganiseerd over de meerwaarde van condooms, de pil of het spiraaltje, maar ook minder bekende middelen zoals het vrouwencondoom, pessaria, spermacides of implantaten. De nadruk ligt op educatie, maar ook op beschikbaarheid. Dat is voornamelijk in armere landen een probleem. Daarvoor worden dan weer voorlichtingscampagnes opgezet die zich richten op overheden, zowel landelijke als internationale.
De Dag van de Anticonceptie wordt wereldwijd gevierd door gezondheidsorganisaties. Ook de Wereld Gezondheidsorganiatie valt daaronder. Die wijst op deze Dag naar de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, waarin goede beschikbaarheid van anticonceptie er een van is.
Meer informatie over deze Dag is dan ook te vinden op de WHO-website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Anticonceptie!
We leven in tijden waarin we veel zorg nodig hebben. We worden ouder en dikker, dus we liggen straks veel meer en vaker in ziekenhuizen. We gaan meer naar de dokters, hebben toegang tot alle vormen van chirurgie, al dan niet cosmetisch.
Er heerst nog steeds een groot taboe op menstruatie. Zeker in wat minder progressieve landen is de lichaamsfunctie iets waar vrouwen niet over (mogen) praten, en dat leidt tot een significant slechtere gezondheid.
Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Per jaar worden zo'n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo'n 1 tot 3 miljoen mensen aan, grotendeels jonge kinderen.