12 juni

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

12 juni - over 83 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 31 december 09:11

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Nee, we hebben het hier niet over "even de vaatwasser uitruimen", of "maak je kamer schoon!". En ook niet over die krantenwijk die je op zaterdag loopt. Nee, de Internationale Dag Tegen Kinderarbeid is een initiatief van - hoe kan het ook anders - de Verenigde Naties, om al die 218 miljoen (ja, zo veel!) kinderen die gedwongen worden te werken, een betere toekomst te geven.

Want voor soms slechts een paar cent per dag worden kinderen wereldwijd als goedkope arbeidskrachten uitgebuit. Soms in fabrieken, soms ook in de prostitutie. Soms vrijwillig, maar vooral gedwongen, om meer geld te verdienen voor de familie. Op 12 juni ieder jaar staan we stil bij deze kinderen. Sinds 2002 organiseert de International Labour Organization deze Dag in samenwerking met de VN, om wereldwijd onderwijs en educatie aan te kunnen bieden aan kinderen, want dat is volgens hen de enige weg naar een succesvolle toekomst.

Meer informatie over het onderwerp is talrijk te vinden op het web. Begin eens bij de website van de ILO. Ook biedt Wikipedia uiteraard meer wetenschap.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag tegen Kinderarbeid!




Verwante Dagen

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
21 maart
Op 21 maart 1960, tijdens een vredesdemonstratie in Sharpeville in Zuid-Afrika, opende de politie het vuur op demonstranten en doodde 69 personen. Deze demonstratie werd gehouden voor het doorvoeren van de anti-apartheidwetten in dat land, die toen nog niet van kracht waren.

Dag van de Onthaalouder
12 oktober
Het begrip 'onthaalouder' is hier niet heel erg bekend, maar bij onze zuiderburen zijn dergelijke inzetpapa's en -mama's onmisbaar voor de opvoeding van kinderen.

Internationale Dag van de Hijab
1 februari
De hibaj is als kledingstuk controversieel én onbegrepen. Wereldwijd dragen miljoenen vrouwen een dergelijke hoofddoek, met uiteenlopende redenen. Soms wordt de hijab weliswaar een 'symbool van onderdrukking' genoemd door niet nader te noemen politici waar een hoofddeksel niet zo misstaan, maar in de meeste gevallen is de hijab ook juist een symbool van religieuze vrijheid, en een teken van genegenheid.

12
juni

12 jun

Deze site gebruikt Cookies.