12 november

Divali

12 november - 23 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 9 december 23:23

Divali

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Divali is het belangrijkste feest van het Hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend. Tijdens dit Lichtjesfeest vieren Hindoes de overwinning van het goede (het licht) boven het kwade (het duister). Dat gebeurt met name door versieringen met lichtjes en lampjes in alle soorten en maten, van simpele theelichtjes tot prachtige olielampen die worden aangestoken.

De viering van Divali duurt vijf volle dagen. Hindoes vieren het feest met verschillende tradities, waarvan een van de belangrijkste het vasten is. Tijdens de vijfdaagse vastenperiode eten vierders geen voedsel dat van dieren afkomstig is, maar wel veel zoetigheden en snacks. In de Hindoestaanse gemeenschap zijn er bovendien veel feesten en festivals en draait de dag ook veel om samenkomst met familie en vrienden.

Divali wordt ieder jaar in oktober of november gevierd. De feestdag volgt de Hindoestaanse kalender en vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats.

Meer informatie vindt u natuurlijk op Wikipedia. Daar leest u meer over de historische achtergrond van de dag.

Wens iemand een Fijne Divali!
Verwante Dagen

Hemelvaart
18 mei
Hemelvaart is het feest waarin we vieren dat Jezus opsteeg naar de hemel. Dat gebeurde 39 dagen na zijn wederopstanding met Pasen. Hemelvaart vindt ieder jaar op een donderdag plaats, en is een oude katholieke feestdag.

Eerste Paasdag
9 april
Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag). In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt.

Witte Donderdag
6 april
Witte Donderdag is traditioneel de dag vóór Goede Vrijdag, een katholieke feestdag waarop we het Laatste Avondmaal van Jezus Christus en zijn 12 apostelen vieren.

12
november

12 nov

Eerdere edities:
In 2022: 24 oktober
Deze site gebruikt Cookies.