Het klinkt misschien wat luguber, maar in het Natuurhistorisch Museum verzamelen ze dode beesten. Niet voor de lol, maar voor de wetenschap. En voor de belangrijke betekenis van de dieren. Herinnert u zich de Dominomus bijvoorbeeld nog? En het Natuurhistorisch heeft naar eigen ook 'de laatste schaamluis' in de collectie. Zo zijn er nog veel meer beroemde dode dieren, en op 25 mei worden die tentoongesteld tijdens de Dag van het Dode Dier.
Tijdens de Dag zijn er diverse speciale rondleidingen te volgen, onder meer door curator Kees Moeliker, bekend van zijn onderzoek naar de homoseksuele, necrofiele eend. Als er dus iemand iets weet over dode dieren is hij het wel. Overigens kan het Natuurhistorisch uw input ook gebruiken; ze vragen u of u zelf ook dode dieren met een verhaal heeft en die aan hen wilt geven.
De Dag vindt op 25 mei in het Natuurhistorisch Museum plaast van 11.00 tot 17.00. Meer informatie vindt u op de website van het museum.
Walvishaaien zijn magnifieke dieren. Ze combineren het beste van beide dieren: de imposante grootte van de walvis en de griezelige intensiteit van de haai.
De okapi is een gek beest dat rechtstreeks uit een Harry Potter-boek lijkt te komen. Het dier lijkt met zijn lichaam van een paard en de benen van een zebra op een vreemde fout van de natuur, maar de okapi is een hartstikke normaal dier waar niets mis mee is - maar die helaas wel bedreigd wordt van alle kanten.
De ijsbeer heeft veel te lijden onder de opwarming van de aarde. Het poolachtige leefgebied van dit majestueze dier wordt steeds kleiner en er is steeds minder voedsel te vinden.