In Nederland heeft iedereen het recht om naar school te gaan, en maar goed ook. Maar daar staat echter ook een plicht tegenover om tot je 16e je educatie te volgen. Op de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij de leerplicht, die in 1900 voor het eerst is aangenomen, en kijken we naar hoe het ons algemene opleidingsniveau tot één van de beste van de wereld heeft gemaakt.
Een leuk weetje over deze Dag is hoe die eigenlijk in het leven is geroepen. In 1900 werd de wet op de leerplicht aangenomen met 49 tegen 50, omdat Francis David Schimmelpenninck (een fel tegenstander van de wet) op weg naar de stemming van zijn paard viel. Hij miste daarom de stemming. En daarom moeten wij allemaal naar school.
Informatie over de Dag zelf, maar ook over de geschiedenis van de leerplicht is er www.dagvandeleerplicht.nl.
Er zijn ruim 350,000 leraren in het Nederlandse onderwijs, en ondanks de vele schoolvakanties wordt het zware beroep van deze bevolkingsgroep vaak ondergewaardeerd.
Weinig dingen zijn zo belangrijk voor zowel de individuele menselijke ontwikkeling als de maatschappij in zijn geheel als goed, laagdrempelig onderwijs.
Op 8 september ieder jaar worden we door de Verenigde Naties (door UNESCO, om precies te zijn) herinnerd aan hoe het nu eigenlijk staat met de alfabetiseringscijfers van het afgelopen jaar.
21 maart
21 mrt
Eerdere edities: In 2021: 17 maart In 2020: 21 maart In 2019: 21 maart