Melk, de witte motor, goed voor elk. Melk is één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld, en dat mogen we best eens vieren. Dat gebeurt ieder jaar op 1 juni, op Wereld Melkdag. Tijdens die Dag staan we niet alleen stil bij hoe belangrijk melk is voor bijvoorbeeld de groei van kinderen of de grote rol die de drank speelt in het voedselproces, maar we kijken ook naar hoe de industrie bijdraagt aan economische groei en duurzaamheid.
Wereld Melkdag is in het leven geroepen door de Voedsel- en Agricultuurorganisatie van de Verenigde Naties. De Dag wordt al sinds 2001 gevierd. Ieder jaar zijn er honderden evenementen te vinden over de hele wereld. Boeren zetten bijvoorbeeld hun stallen open zodat u kunt kijken hoe koeien gemolken worden, en bij lokale diëtisten kunt u tips krijgen over hoe gezond melk kan zijn en hoe u daarmee kunt koken.
De kokosnoot. Je moet er van houden. Dit hoofdingrediënt van de Bounty is niet alleen populair onder toeristen die met hun luie kont op maagdelijk witte eilanden in West-Polinesië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen is de uit de kluiten gewassen walnoot met melk een belangrijke bron van voeding én economisch gewin.
Omdat duurzaamheid helemaal hip is moet de wereld vergroenen. Zelfs als u uit eten gaat ontkomt u er niet aan. Dat wordt op 18 juni extra erg, want dan is het namelijk de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie.
In verband met het verschijnen van Het krokettenboek van Johannes van Dam in 2014 heeft Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 9 oktober uitgeroepen tot Nationale Krokettendag!