21 augustus

Internationale Dag voor Slachtoffers van Terrorisme

21 augustus - over 94 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20


Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Terrorisme heeft grote, ontwrichtende effecten op de maatschappij. De angst voor aanslagen kan ervoor zorgen dat politieke systemen fundamenteel veranderen, maar het is vooral het verlies van de slachtoffers ervan die de maatschappij het hardst treffen. Op 21 augustus is het de Internationale Dag voor Herdenking van Slachtoffers van Terrorisme, waarop we precies dat doen: we staan stil bij iedereen die is omgekomen of gewond is geraakt bij een aanslag.

Deze Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Die gebruiken de Dag voornamelijk als een gedenkdag, maar ook om lidstaten te vertellen over de VN-resoluties die terrorisme moeten voorkomen.

De Dag is geen officiële viering in Nederland - u hoeft de vlag deze Dag dus niet halfstok te hangen, al mag dat natuurlijk wel. De Dag is er vooral een van bezinning.

Er is overigens ook een Europese Dag voor Slachtoffers van Terrorisme op 11 maart. Deze twee Dagen hebben in principe niets met elkaar te maken, al 'vieren' we hetzelfde. De datum van 11 maart is door de EU gekozen omdat daarop de aanslagen in Madrid plaatsvinden in 2006. De VN-Dag op 21 augustus heeft niet zo'n symbolische datum. U kunt hier meer informatie vinden.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Slachtoffers van Terrorisme!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Geweldloos Verzet
2 oktober
Op 2 oktober viert de VN de Dag van het Geweldloos Verzet, op de geboortedag van Mahatma Gandhi. Gandhi was de leider van het geweldloze verzet in India waardoor de Engelsen het land verlieten.

Wereld Daklozendag
10 oktober
De Dag voor de mensen die geen huis hebben. Op $datum staan we stil bij dit fenomeen, omdat thuisloosheid in een welvarend land als Nederland niet zou moeten en mogen bestaan.

Internationale Dag tegen Misbruik van Ouderen
15 juni
Ieder jaar wordt op 15 juni de Internationale Dag tegen Misbruik van Ouderen gehouden. U hoeft geen raketwetenschapper te zijn om te bedenken waar die Dag over gaat: u mag vandaag geen bejaarden meppen, tasjes roven van oude oma's, of uw voeten op de ouderenzitplek in de bus leggen.

21
augustus

21 aug

Komende Dagen
Deze site gebruikt Cookies.