10 oktober

Internationale Dag tegen de Doodstraf

10 oktober - over 8 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag tegen de Doodstraf

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De doodstraf is een barbaarse, negentiendeeuwse praktijk die je in beschaafde landen niet meer hoort tegen te komen. Toch? Nou, dat is helaas niet helemaal het geval. Ook in landen die we tot een paar jaar geleden als redelijk progressief zagen (zoals Amerika) worden zware misdadigers nog steeds wel eens ter dood veroordeeld. De World Coalition Against The Death Penalty strijdt daartegen en roept 10 oktober uit tot de Internationale Dag tegen de Doodstraf.

Op deze Dag staan we stil bij landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren, en bij wat dat betekent voor criminelen en de maatschappij in het algemeen. Want, stellen de organisatoren, de doodstraf en de vaak onmenselijk lange wachttijden tot aan de daadwerkelijke executie, en het gebrek aan vooruitzicht, staat voor criminelen gelijk aan marteling.

De organisatie gebruikt 10 oktober om beleidsmakers, politici, mensenrechtenorganisaties en de maatschappij ervan te overtuigen dat de doodstraf inhumaan en ouderwets is. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, al zijn die in Nederland grotendeels buiten het zicht van het grote publiek. Dit jaar wordt er speciale aandacht gegeven aan de successen van de antidoodstrafbeweging. Die hebben in de laatste jaren heel wat successen geboekt rondom het afschaffen van de doodstraf. Ze staan in bijvoorbeeld rapporten stil bij het aantal landen dat de doodstraf sindsdien niet meer gebruikt.

De website, met veel argumenten en cijfers om hun standpunten kracht bij te zetten, is hier te vinden.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag tegen de Doodstraf!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Transgenderherdenking
20 november
Transgenders hebben veel last van transfobie in de maatschappij. Alle acceptatie-initiatieven zoals Pride-evenementen ten spijt is discriminatie van trans- en interseksepersonen nog aan de orde van de dag - ja, ook in het zogenaamd tolerante Nederland.

Wereld Denkdag
22 februari
Als we heel eerlijk moeten zijn hebben we geen flauw idee waar Wereld Denkdag (World Thinking Day) over gaat... De organisatie ligt volledig in handen van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts.

Internationale Dag tegen Homofobie
17 mei
De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie vindt ieder jaar plaats op 17 mei. Die datum is niet geheel toevallig gekozen. Geloof het of niet, maar homofilie werd tot 1990 door de Wereld Gezondheidsorganisatie als ziekte aangemerkt.

10
oktober

10 okt

Deze site gebruikt Cookies.