10 oktober

Internationale Dag tegen de Doodstraf

10 oktober - over 144 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag tegen de Doodstraf

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De doodstraf is een barbaarse, negentiendeeuwse praktijk die je in beschaafde landen niet meer hoort tegen te komen. Toch? Nou, dat is helaas niet helemaal het geval. Ook in landen die we tot een paar jaar geleden als redelijk progressief zagen (zoals Amerika) worden zware misdadigers nog steeds wel eens ter dood veroordeeld. De World Coalition Against The Death Penalty strijdt daartegen en roept 10 oktober uit tot de Internationale Dag tegen de Doodstraf.

Op deze Dag staan we stil bij landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren, en bij wat dat betekent voor criminelen en de maatschappij in het algemeen. Want, stellen de organisatoren, de doodstraf en de vaak onmenselijk lange wachttijden tot aan de daadwerkelijke executie, en het gebrek aan vooruitzicht, staat voor criminelen gelijk aan marteling.

De organisatie gebruikt 10 oktober om beleidsmakers, politici, mensenrechtenorganisaties en de maatschappij ervan te overtuigen dat de doodstraf inhumaan en ouderwets is. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, al zijn die in Nederland grotendeels buiten het zicht van het grote publiek. Dit jaar wordt er speciale aandacht gegeven aan de successen van de antidoodstrafbeweging. Die hebben in de laatste jaren heel wat successen geboekt rondom het afschaffen van de doodstraf. Ze staan in bijvoorbeeld rapporten stil bij het aantal landen dat de doodstraf sindsdien niet meer gebruikt.

De website, met veel argumenten en cijfers om hun standpunten kracht bij te zetten, is hier te vinden.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag tegen de Doodstraf!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Stilte
12 april
De Internationale Dag van de Stilte heeft een nogal duistere achtergrond: Het gaat hier om het zwijgen van slachtoffers van pesten. Het doel van de Dag, zo zeggen de makers zelf, is het wereldwijd veiliger maken van scholen, door voorlichting over pesten te geven, zodat niemand zich onveilig voelt op school.

Internationale Dag van de Introvert
2 januari
Op $datum slaan introverte mensen een zucht van verlichting. De feestdagen zijn voorbij, de drukke feesten en evenementen en samenkomsten waarin ze een hele dag met anderen moeten praten zijn dan voorbij, er is weer even rust.

Internationale Dag van de Baard
7 september
De baard is het ultieme bewijs van mannelijkheid. Niets zegt meer testosteron dan een volle lading gezichtshaar, en om dat mannelijke profiel te eren vieren we iedere eerste zaterdag in september de Internationale Dag van de Baard.

10
oktober

10 okt

Komende Dagen
Deze site gebruikt Cookies.