Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag).
In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt. Deze rituelen hebben hun oorsprong in heidense culturen liggen.
Op eerste Paasdag (zondag) geeft de paus in het Vaticaan in Rome zijn Paastoespraak, het Urbi et Orbi, in meer dan 60 talen. Tweede Paasdag is voor veel mensen al 2000 jaar lang het moment om naar de meubelboulevard te gaan of om koffie te drinken met schoonouders.
Het klinkt als een Dag die komt uit het oosten. En dat komt ie ook. Nowruz (of Nouruz) betekent 'De Nieuwe Dag' en slaat op de eerste dag van de lente, die op 21 maart begint.
Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'.
Koningsdag, een dag voor het volk! Deze feestdag eren we de geboortedag van de vorst der vaderlanden, Prins Pils die met zijn tomeloze inzet iedere dag het instituut dat de constitutionele monarchie heet omhoog houdt.
31 maart
31 mrt
Eerdere edities: In 2024: 31 maart In 2023: 9 april In 2022: 17 april