24 januari

Dag van de Bedreigde Advocaat

24 januari - 88 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Dag van de Bedreigde Advocaat

Categorie:
146-gavel Rechtspraak

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Advocaten hebben het niet makkelijk. In veel landen is dit nou niet bepaald een beroepstitel die je dapper uit durft te dragen. Vaak lopen advocaten gevaar omdat ze zich bezig houden met zware criminaliteit. En als en nou dacht dat dit fenomeen alleen in derdewereldlanden speelde, sta dan zeker vandaag eens even stil bij Derk Wiersum. Om stil te staan bij de moorden en bedreigingen van deze redders van de rechtsstaat vindt 24 januari de Dag van de Bedreigde Advocaat plaats.

Die Dag wordt over de hele wereld gevierd, en ook in Nederland zijn er specifieke activiteiten rondom de Dag te volgen. Zo is er in Den Haag een grote demonstratie voor de Hondurese ambassade die onlangs werd opgeheven. Ook in andere steden binnen Europa worden acties gevoerd.

De datum van 24 januari is niet helemaal toevallig gekozen. Op die datum in 1977 werden er vier advocaten vermoord in Madrid, toen het land op de rand van een burgeroorlog stond. Om hen te eren is de datum van 24 januari gekozen als de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat.

Meer informatie is te vinden op deze website.

Wens iemand een Fijne Dag van de Bedreigde Advocaat!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Vrouwelijke Rechter
10 maart
Kort na Wereld Vrouwendag vindt de Dag van de Vrouwelijke Rechter plaats. Vrij specifiek, maar helemaal niet zo gek als u erover nadenkt. De rechtspraak is een van de fundamenteelste peilers van de democratie, een van de trias politica, en daarmee is het van groot belang dat dat een representatie van de samenleving is.

Deze site gebruikt Cookies.